2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az egész világot lenyűgözte erotikus táncaival a „Bronz Vénusz”, Josephine Baker

2021. június 8. 13:43 Balázs-Piri Krisztina

12 szivárványgyerek

A sztár 1957-ben újra fellépett a magyar fővárosban. Nem nehéz kitalálni, mi vezette a levert forradalomért felelős politikai hatalmat, hogy – Moszkva után – Budapestre invitálja Bakert. Még sokan emlékeztek az első hazai, nagy sikerű fellépéseire, az afroamerikai származás pedig kitűnő ajánlólevél volt ahhoz, hogy bizonyítani lehessen: a szocialista országok – szemben az átkos kapitalistákkal – őszintén harcolnak a rasszizmus ellen.

Ráadásul Josephine Baker legendás szerepet játszott a francia ellenállásban: a németekkel (látszólag) kitűnő kapcsolatokat ápoló, a náci közönség előtt is gyakran fellépő művésznő állítólag láthatatlan tintával írt fontos információkat a kottáira, melyek aztán eljutottak Charles de Gaulle-ékhoz. A tábornok nem volt hálátlan, a legmagasabb francia háborús érdemrenddel, a Croix de Guerre-rel tüntette ki Josephine-t, aki harmadik férjének, a cukormágnás Jean Lionnak köszönhetően már 1937-ben francia állampolgár lett, és minden fellépésén elénekelte híres dalát két szerelméről: szülőföldjéről és Párizsról.

Pedig szülőhazájában nem mindig volt kívánatos „vendég”. A Ku Klux Klan többször is megfenyegette az amerikai polgárjogi mozgalomban aktívan részt vevő sztárt, aki legendás katonai egyenruhájában 1963-ban ott vonult a washingtoni békemenetben Martin Luther King oldalán. King halála után az özvegye kérte, hogy Baker álljon a mozgalom élére, de neki akkor már gondolnia kellett örökbe fogadott gyermekeire, akiket nem akart atrocitásoknak kitenni.

Miután saját gyereke nem született, 1947-ben Jo Bouillonnal, negyedik férjével tizenkét árvát fogadott örökbe a világ minden tájáról dél-franciaországi villájába, a Chateau de Milandes-ba. Ők voltak a híres „szivárványgyerekek”: a francia Marianne, Noel és Claude; a marokkói Stellina, a koreai Janot, a japán Akio, a kolumbiai Luis, a finn Jari, az izraeli Moise, az algériai Brahim, az elefántcsontparti Kaffi és a venezuelai Mara. A sztár az adoptált gyerekeit akkor sem hagyta el, amikor 1969-ben anyagi helyzete nehézre fordult, és a villát elárverezték. Ekkor legendás barátnője, Grace Kelly monacói hercegnő sietett a segítségére, és egy másik villát ajándékozott a családnak.

Josephine haláláig dolgozott. Turnézott Fidel Castro Kubájában, és 1973-ban még a New York-i Carnegie Hallban is fellépett. Aggódott, hogy milyen fogadtatása lesz, de a nézők állva ünnepelték. 68 évesen, 1975 áprilisában szerepelt utoljára Párizsban, a publikum soraiban tapsolt Sophia Loren, Liza Minelli, Diana Ross és Mick Jagger is. Négy napra rá meghalt, Monacóban temették el katonai tiszteletadással, hatalmas tömeg kísérte utolsó útján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár