2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az autogramkérők ostromát is ki kellett állnia Gagarinnak

2024. április 12. 15:04 Múlt-kor

Úton a világhír felé

Gagarinból nemzeti hős lett. Megkapta a Szovjetunió Hőse érdemrendet és a Lenin-rendet is, majd a rezsim propagandafegyverként valóságos világsztárt csinált az űrhajósból. Rengeteg országot beutazott, de ez azzal is együtt járt, hogy szabadságában korlátozták, kíséret nélkül sehova sem mehetett, valamint minden veszélyes tevékenységtől eltiltották. Megjelenése mindenhol – a szovjet blokk országain túl is – rokonszenvet keltett, ami hatalmas presztízsgyőzelmet jelentett a Szovjetuniónak.

Természetesen Magyarország sem maradhatott ki a sorból, Gagarin feleségével együtt 1961. augusztus 19. és 22. között látogatott Magyarországra, ahol nem csak Budapesten fogadták kitörő örömmel, hanem vidéki „turnéján” – az akkori Sztálinvárosban (a mai Dunaújváros), Pécsen, Komlón – is óriási érdeklődés övezte a szovjet hős érkezését.

Magyar Nemzet 1961. augusztus 22-i számában több oldalt szentelt Gagarin látogatásának, a vidékre tett utazásának a „Gagarin diadalútja alkotmányunk ünnepén” címet adva. Körútja során számtalan ajándékkal halmozták el (szépen mutathatott a herendi váza, vagy a komlói bányászlámpa a Gagarin család házában), illetve autogramkérők ostroma is kísérte útjukat.

Közülük is Szabó József, Sárbogárd fiatal postása bizonyult a legtalálékonyabbnak, hiszen tudta, hogy Gagarin különvonata a Pécs–Budapest távon Sárbogárdon megáll. A postás nem volt bátortalan, felugrott, és a Hazafias Népfront bizottsága üdvözlőtáviratának átvételi elismervényét aláíratta Gagarinnal.

Szintén a Magyar Nemzet idézi Gagarin szavait, aki a következőket mondta a Pécsen őt éljenző tömegnek: „Külön öröm számomra, hogy ennyi vidám arcot, őszinte szívű embert láthatok itt, mert tudom: ez a baráti fogadtatás, ez a derűs hangulat a szovjet nép iránti szeretet, a Szovjetunió sikerei felett érzett öröm kifejezője is.” Budapesten is nagy figyelem övezte a Szabadság sétahajón tartott sajtóértekezletét, valamint a Parlament kupolacsarnokában átvehette a Magyar Népköztársaság Zászlósrendjének gyémántokkal díszített I. fokozatát.

Augusztus 22-én esedékes visszautazását a rádió is közvetítette, így talán valóban nem túlzás: száznyolc perc a Föld körül a világhírnévig repítette Gagarint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A rakéta kiállított másolata napjainkban (kép forrása: wikipédia / Sergei Arssenev  / CC BY-SA 4.0) Gagarin pilótanövendékként Szaratovban, 1954. (kép forrása: wikipédia / Алексеев Ю.А. - encyclopedia.mil.ru / CC BY-SA 4.0)MiG–15UTI, a MiG–15 vadászrepülő kétüléses gyakorló-kiképző variánsa (kép forrása: wikipédia / Aleksandr Markin - Landing. Mig-15 RA-0488G /  Aleksandr Markin - Landing. Mig-15 RA-0488G www.youtube.com/watch?v=FClSWh7D6IQ&feature=youtu.be  CC BY-SA 2.0)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár