2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az autogramkérők ostromát is ki kellett állnia Gagarinnak

2024. április 12. 15:04 Múlt-kor

Szomorú vég

Életének rövid hátralevő szakaszában Gagarin az újabb űrhajósok kiképzésével foglalkozott, parancsnokhelyettes lett, és ugyan több űrrepülést nem hajtott végre, a repülés továbbra is élete része maradt.

A sors kegyetlen fintora, hogy halálát éppen egy repülőgép-baleset okozta. 1968. március 27-én – miután több, mint egy éve nem repült –, oktatóval szállt fel egy kétüléses MiG–15UTI gyakorló vadászrepülőben. A repülőgép röviddel a felszállás után lezuhant, és mindkét pilóta életét vesztette.

Sokáig nem tisztázták a tragédia kiváltó okát, csak 2012-ban nyert megerősítést az a teória, miszerint egy másik, tesztelési fázisban lévő vadászgép meghibásodott, így túlságosan közel kerülve Gagarinék gépéhez turbulencia alakult ki, aminek folyamán nem sikerült a géppel épségben landolni. A szovjet vezetés azért tarthatta titokban az esetet, mert a nemzeti hősük ilyen szerencsétlen, baleset általi halála a nemzetközi megítélés szempontjából negatívan hatott volna az ország megítélésére.

Nem csak Gagarin halálával kapcsolatban születtek összeesküvés elméletek. Vannak teóriák, melyek szerint már mások – kevésbé szerencsés szovjet űrhajósok – jártak a világűrben, csak az utazás végkimenetele nem volt publikálható a Szovjetunió számára. Megint mások szerint Gagarin nem is járt a világűrben, ő csak egy szerepet játszott el, mert a vezetés erre alkalmas karakternek találta.

Ezek a teóriák azonban sosem nyertek megerősítést. Gagarin hivatalosan a mai napig az első ember, aki a világűrben járt. Nevét város (Gzsatszk település neve ma már Gagarin), Hold-kráter, illetve számtalan emlékmű őrzi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A rakéta kiállított másolata napjainkban (kép forrása: wikipédia / Sergei Arssenev  / CC BY-SA 4.0) Gagarin pilótanövendékként Szaratovban, 1954. (kép forrása: wikipédia / Алексеев Ю.А. - encyclopedia.mil.ru / CC BY-SA 4.0)MiG–15UTI, a MiG–15 vadászrepülő kétüléses gyakorló-kiképző variánsa (kép forrása: wikipédia / Aleksandr Markin - Landing. Mig-15 RA-0488G /  Aleksandr Markin - Landing. Mig-15 RA-0488G www.youtube.com/watch?v=FClSWh7D6IQ&feature=youtu.be  CC BY-SA 2.0)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár