2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az afrikai hercegnő, akit elraboltak rabszolgának, de végül Viktória királynő keresztlánya lett Angliában

2018. április 24. 08:41 Múlt-kor

Sarah Forbes Bonetta néven ismeri a történelem azt az egészen különleges életutat bejárt hölgyet, aki a rabszolgaságból az angol királyi udvarba és kivételes tehetségének köszönhetően értelmiségi pozícióba is jutott. A nyugat-afrikai joruba népcsoport Egbado nevű klánjának hercegnőjeként született 1843-ban. Eredeti neve Aina volt. 1848-ban, ötéves korában a szomszédos Dahomey királyság fegyveresei rohanták le a települést, ahol éltek. Szüleit megölték, a kislányt pedig rabszolgaként vitték el.

Ghezo dahomeyi király emberáldozatot akart bemutatni Ainán, azonban időben közbelépett a brit haditengerészet tisztje, Frederick E. Forbes kapitány. Meggyőzte Ghezót, hogy adja Viktória királynőnek ajándékba a lányt. Forbes új nevet adott neki – Sarah névre keresztelte, saját családnevét adta neki, továbbá a hajója nevét, a Bonettát.

A rendkívül éles eszű Sarah már az Angliába vezető úton elkezdett megtanulni angolul, és a Viktória királynőnek történő bemutatásán azonnal elnyerte az uralkodó tetszését. A tanulás iránti szenvedélye láttán Viktória nem csupán úgy döntött, hogy állja a lány taníttatásának költségeit, de egyenesen keresztlányául fogadja. Forbes így írt örökbefogadott lányáról:

„Tökéletes géniusz, már jól beszéli az angolt, és nagy tehetsége van a zenéhez. Kevés kivételével mindenkinek, akivel találkozik, elnyeri a rokonszenvét, messze előtte jár bármely vele egykorú fehér gyermeknek tanulékonyságban, eszességben és gyengédségben.”

Forbes azonban Sarah első Angliában töltött éve után elhunyt, a lányt pedig visszavitették Afrikába, egy Sierra Leone-i misszionárius iskolába. Ezen a gyarmaton éltek a brit területekről felszabadított rabszolgák. Sarah, aki megszokta az életet Angliában, boldogtalan volt itt, így amikor betöltötte tizenkettedik életévét, Viktória királynő beleegyezett, hogy visszatérhessen. Itt egy misszionárius család gondjaira bízták.

Tizennyolc évesen Sarah házassági ajánlatot kapott a Sierra Leone-i James Pinson Labulo Daviestől, a brit haditengerészet korábbi tisztjétől, sikeres kereskedőtől, aki szintén joruba gyökerekkel rendelkezett. Eleinte elutasította a kérést, később azonban a királynő engedélyével elfogadta. A pár egy díszes esküvőn kelt egybe, melyre Sarah tíz hintó és tizenhat koszorúslány kíséretében érkezett. Az esküvő után a pár ismét Sierra Leonéba települt, ahol Sarah egy iskolában tanított Freetownban. Nem sokkal megérkezésük után Sarah életet adott egy lánygyermeknek, akit a királynő tiszteletére Victoriának nevezett el. A királynő a gyermeknek is keresztanyja lett, Sarah és Victoria pedig többször is Angliába látogattak a királynőhöz.

Sarah 1880. augusztus 15-én hunyt el tuberkulózisban, a Portugáliához tartozó Madeira szigetének fővárosában, Funchalban. A királynő Sarah halála után is érdeklődött fekete keresztlánya iránt, aki anyjához hasonlóan zenei tehetség hírében állt. Egy Sarah halála kapcsán írt naplóbejegyzésében így írt: „Láttam szegény Victoria Daviest, fekete keresztgyermekemet, aki ma délelőtt értesült anyja haláláról.”

Sarah Forbes Bonettáé egy igen ritkán hallható történet, életének lenyűgöző fordulatai, főleg az adott kor viszonyai között, valóban ámulatba ejtőek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sarah és J.P.L. Davies esküvője

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár