2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aranyérre parázsló gyökerek, szifiliszre szándékos maláriafertőzés – bizarr orvosi praktikák a múltból

2022. március 15. 15:42 Múlt-kor

Maláriával a szifilisz ellen

Hiába az orvostudomány rohamos fejlődése, a 19-20. században is felbukkantak még bizarr gyógyászati praktikák.

Bár piócákat évszázadokon át használtak, sőt, olykor még manapság is alkalmaznak gyógyászati célokra, a sokak számára visszataszító lények aranykora egy francia orvosnak, François-Joseph-Victor Broussais-nek (1772–1838) köszönhetően meglepő módon a 19. század eleje volt.

Már ha feltételezzük, hogy a piócák örömüket lelték képességeik orvosi célú felhasználásában. A francia doktor úgy gondolta, hogy az állatok segítségével minden gyulladás gyógyítható.

Ezekben az években hordószámra szállították a piócákat a világ különböző részeibe, jól jövedelmező piócafarmokat hoztak létre, és a túlzott érdeklődés következtében egyes piócafajok egyenesen a kihalás szélére sodródtak, miközben a páciensek állapotában nem állt be garantáltan számottevő változás.

Meglepetéseket még a 20. század is tartalmazott. Az osztrák Julius Wagner-Jauregg a 20. század elején olyan módszerrel igyekezett kezelni a végstádiumú szifiliszeseknél jelentkező, az agyvelő sorvadásához, elbutuláshoz és bénuláshoz vezető dementia paralyticát, amelynek már az olvasásába is beleborzonghat az olvasó.

Az osztrák doktor ugyanis úgy vélte, a fenti problémára az a legjobb megoldás, ha megfertőzi maláriával a pácienset, majd, miután azok elmeállapota konszolidálódik, kininnel kigyógyítja őket a maláriából.

Felfedezéseiért Wagner-Jauregg 1927-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat, gyógymódját pedig egészen az 1940-es közepéig használták. Mivel azonban a páciensek mintegy 15 százaléka belehalt a kezelésbe, felhagytak a módszer alkalmazásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Szürkehályog-műtét a 12. századbanGladiátorok küzdelme egy bikával egy római amfiteátrumbanHieronymus Bosch: Az őrültség kövének eltávolítása (15. sz. vége) – a festmény a trepanációt ábrázoljaMúmiaport tartalmazó hengeres fa doboz a kora újkorból„Fogorvos”, azaz a Fájdalom Andries Dirksz Both 17. századi németalföldi festő Az öt érzék c. sorozatábólJan Havickszoon Steen: Az orvos látogatása (1660 k.)Múmiaárus Egyiptomban a 19. század végén

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár