2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Allah nevével díszített viking selyemruhákra bukkantak Svédországban

2017. október 16. 13:09

Amikor a régészek az 1940-es években elsőként vetették tudományos vizsgálat alá az, egy svédországi viking sírban talált halotti ruházatot, épp tombolt a második világháború, magát a leletet pedig igyekeztek a korabeli ideológiának megfelelően az „északi fókuszú” lencsén keresztül szemlélni. Ennek megfelelően néhány kifejezetten figyelemre méltó részletet egyszerűen kihagytak. Az évtizedek óta egy raktárban porosodó ruházatot most újra megvizsgálták, és kiderült, hogy Allah neve van ráhímezve.

Annika Larsson, a sírokban található szövetanyagokra szakosodott régész fedezte fel újra a több mint hét évtizede feltárt ruhaanyagokat, amelyek selyemmintáin az Allah szó, valamint az Ali név található, az utóbbi az iszlám vallás egyik legfontosabb alakja. A Birkából, valamint a mai Uppsala északi városrészéből, Gamla Uppsalából származó leletek egy új kiállítás megnyitásának okán kerültek most ismét elő.

„Első pillantásra egyáltalán nem tudtam értelmezni a szavakat, aztán eszembe jutott, hogy hol láttam hasonló stílusúakat: a spanyolországi mór textíliákon” – mondta a BBC-nek. Az írások a szövetre úgynevezett kúfic karakterekkel voltak hímezve, amely az arab nyelv egyik legrégebbi kalligrafikus formája. Az iraki Kúfa városában alakult ki a hetedik század végén. Úgy véli, egy imádságot vagy egy fohászt hímeztek rá a 9-10. századból datálható temetkezési öltözékre.

Egyre több bizonyíték bukkan fel mostanság, amely a vikingek kultúrája és az iszlám világ közötti kapcsolatra utal. Egyes viking kardok kovácsolási technikája arra enged következtetni, hogy a fémmegmunkálási módszer az Arab-félszigetről származott. A The Guardian egyik korábbi beszámolója szerint a régészek több mint százezer darabnyi iszlám ezüstpénzt és egy „Allahért” feliratú női gyűrű mellett számos, keresztény, iszlám és Thor-imádatról tanúskodó vallási tárgyat is találtak már az elmúlt években Skandináviában. Ráadásul néhány viking sírban a DNS-vizsgálatok szerint perzsa származású elhunytak aludták örök álmukat.

Larsson munkája során a selyemruházatok viking temetkezések során történő használatát kutatja. Az iszlám szent könyve, a Korán szerint a selyemöltözék az égi paradicsom lakóival kapcsolható össze. „Úgy gondolom, az iszlám vallásban megtalálható örök élet és paradicsom motívumai felkeltették a vikingek figyelmét” – magyarázta a szakértő a The Localnak. „Több olyan írott forrást is felfedeztünk már, amelyek ezt igazolják, és könnyen lehet, hogy a vikingek egyszerűen átvették ezen elképzelést az iszlám világból” – tette hozzá.

A mostanihoz hasonló ruhákat sokáig a kutatók egyszerűen zsákmánynak tartották, amelyeket az araboktól koboztak el. Azonban Larsson nézete szerint a most megvizsgált selyemöltözék alapján elmondhatjuk, minden bizonnyal nem zsákmányról lehetett szó, hanem egy tipikus viking halotti ruházatról, ami jól megmutatja, hogy a korabeli nagy világutazókra mennyire nagy befolyással lehettek a más-más kultúrák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár