2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akinek a szótárából hiányzott a feladni szó: Gillemot Ferenc, a sport megszállottja

2021. szeptember 26. 08:50 Éva-Erdei András

A testmozgásra a XIX. század végén még úri passzióként tekintettek, úgy, ahogy a Műegyetem dékánja Ilosvay Lajos professzor fogalmazott: „Az ivás, a kártya, a tánc és a sport nem vezethet jóra!” Ebben a társadalmi környezetben kellett megteremteni a sport alapjait azoknak a fanatikus férfiaknak, akik közé Gillemot Ferenc is tartozott.

Első a sport, sportban az első

A sporttörténeti feljegyzésekben Gillemot Ferenc nevét gyakran említik, mint kora egyik all-round sportolóját. Ezen nincs is mit csodálkozni. A dualizmus kora kedvezően hatott a sportéletre, és – nyugati minták alapján – számos új, addig ismeretlen sportág terjedt el. A gazdasági fellendülés pedig nagyban hozzájárult a szervezeti keretek kialakulásához. Számos, még ma is létező egyesület megalakulása erre a korszakra vezethető vissza. Átértékelődött a sport társadalmi helyzete is, ebben döntő szerepet a labdarúgás játszott, amelynek népszerűsítéséhez reklám sem kellett.

Korábban bármelyik sportág meghonosodáshoz szükség volt egy olyan gazdag mecénásra, aki felkarolta az adott sportágat, és bevezette a köztudatba. A labdarúgás ezzel szemben néhány év leforgása alatt, spontán módon vált egyre népszerűbbé a polgárság és az ifjúság körében. Ma már klasszikusnak számít az a történet, amikor BTC (Budapesti Torna Club) 1900. április 16-án a Slavia Praga együttesét fogadta. A magyar kaput egy 16 éves gimnazista védte. Életkora miatt ő a hatályban lévő rendelkezés értelmében nem is játszhatott volna, a meccset viszont semmilyen szín alatt nem akarta kihagyni, ezért álszakállt, műbajuszt ragasztott, és „Other” álnéven játszott.

Gillemot fanatikus volt, ez nem kérdés. A sport iránti rajongása mindenek felett állt, ezért még a Műegyetemről való eltanácsolást is vállalta. A versenyszerű sportolás mellett aktívan részt vett a sportszervezésben is, külön tanulmányt megérne Gillemot ez irányú tevékenysége. Kezdeményezésére jött létre a Műegyetemi FC (a mai MAFC, ifjúsági elnöke volt 1897–1899 között), és aktív részese volt a „33” FC megszervezésének. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 1901. január 19-i megalakulásakor az egyik alelnökének, majd később főtitkárának választották. De elnökségi tagja volt – többek között – a kerékpáros-szövetségnek.

Gyakran hallhatjuk egy-egy életúttal kapcsolatban, hogy a véletlen és a szerencse milyen fantasztikus rendezőként működtek. Gillemot esetében ez a párosítás a Markó utcai Magyar Királyi Állami Főreál Gimnáziumban érhető tetten. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy Hajós Alfréd volt az osztály- és padtárs, valamint mind az igazgató (dr. Hofer Károly), mind pedig a testnevelő tanár (dr. Ottó József) maximális elkötelezettséggel viszonyultak a sport iránt.

Az ifjú Gillemot először kerékpáros és atlétikai eredményeivel hívta fel magára a figyelmet. A XIX. század végén a labdarúgás még csak bontogatta a szárnyait, míg a kerékpározás és az atlétika ismert sportágak voltak. 1895-ben rendezték meg Magyarországon az első 100 kilométeres országúti versenyt, amelyet 3:29:23 eredménnyel Gillemot megnyert. A következő évben győztese a Magyar Kerékpáros Szövetség túradíjpályázatának 7117 km-es eredményével. Legszebb győzelmeit az országúti versenyeken aratta, a Budapest–Siófok-verseny kétszeres (1895, 1897) győztese, az 50 és a 100 kilométeres táv csúcstartója 1898-ban.

Az első magyar atléta volt, akinek sikerült megnyernie nemzetközi versenyen (1901) az egy mérföldes futószámot, de emellett a dobó és ugrószámokban is jó eredményeket ért el. Akkoriban még a birkózást is az atlétikai számok közé sorolták, így nem meglepő, de Gillemot-t ott találjuk a sportág művelői között. A víz sem volt idegen közeg számára, a Pannonia evezősegyesület vezérevezőseként 27 indulásból 25 győzelmet aratott csapattársaival.

Akaraterejéről, győzni akarásáról már kortársai körében is legendák keringtek. Boross Mihály visszaemlékezése szerint az egyik kerékpárversenyen Gillemot a még régi, 20 kilós versenygéppel állt rajthoz, amely a többiekéhez képest 8–10 kilóval volt nehezebb. Amikor Érd magasságában beérte őt egy üldöző boly, beletaposott, és teljesen lerázta vetélytársait. Délután, amíg a versenytársak a jól megérdemelt pihenőjüket töltötték, Gillemot benevezett egy atlétikai tornára. Már csak hab a tornán, hogy utána részt vett egy labdarúgó-mérkőzésen is. Szótárából hiányzott a feladni szó, előfordult, hogy egy versenyen háromszor lyukadt ki kerékpárjának a gumija, vagy fék nélkül volt kénytelen befejezni a futamot.

Az első szövetségi kapitány

A labdarúgás hazai meghonosodása egybeforrt a nevével. Az első hivatalos mérkőzést 1897. május 9-én a Budapesti Torna Club (BTC) két csapata játszotta egymás ellen – 100 néző előtt –, a futballisták között természetesen Gillemot-t is megtaláljuk. A körülmények nem voltak éppen ideálisak, ám ez senkit nem zavart. Nem kellett sokáig várni az első nemzetközi megmérettetésre, hiszen októberben Budapestre látogatott a Vienna Cricket and Football Club, hogy megmérkőzzön a BTC legjobbjaival. Gillemot és Hajós sem hiányozhatott, a meccset ugyan 2-0-ra elbukták a magyarok, de ez még elszántabbá tette őket.

Mellesleg a nézőszám már majdnem elérte a 2000 főt, és ez jól mutatja a labdarúgás erősödését. A mérkőzést követően már nem volt megállás, egyenes út vezetett a labdarúgás még szélesebb körben történő elterjedéséhez. Mindezek után nem tekinthető meglepetésnek, hogy Gillemot az első klubközi (1898. február 6.) mérkőzésen is játszott, igaz már a műegyetemistákat erősítve lépett pályára a BTC ellen.

A labdarúgás intézményesülésével egyidejűleg a sportvezetők törekedtek arra, hogy hazánk nemzetközi szinten is bekapcsolódjon a labdarúgás vérkeringésébe. Ahogy lenni szokott, az út eleinte rögös volt, de a lelkesedés és a kitartás végül meghozta az eredményt. Kezdetben a klubok küldöttei állították össze a keretet, de ez nem tűnt működőképes modellnek, ezért döntöttek úgy, hogy minden tekintetben a legjobb szakemberre bízzák a feladatot. Így lett Gillemot Ferenc a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya. Az első hivatalos válogatott meccset 1902. október 12-én játszotta a nemzeti együttes.

Természetesen ki más lehetett az ellenfél, mint a „sógorok”. A Bécsben rendezett mérkőzésen csúnya vereségbe (5-0) futott bele a Gillemot vezette csapat, amelynek 3 kulcsemberét is nélkülöznie kellett. A válogatott második mérkőzésén 1903. április 5-én már győzelmet aratott (2-1) hazai pályán, a Csömöri úti Millenárison. Gillemot kapitányi (1902. október 12. – 1904. június 2.) mérlege 3 győzelem, 2 vereség volt. E statisztika érdekessége, hogy az öt mérkőzésből négyet az osztrákok ellen játszottunk. Gillemot volt az első futballista, akit a szövetség (1905) hivatalosan is profinak nyilvánított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Gillemot FerencGillemot Ferenc mint labdarúgóGillemot Ferenc sportvezetőként íróasztala mellettGillemot Ferenc katonakéntA Pannónia Evezősklub tagjai

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár