2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Agyagszarkofágban eltemetett ókori gyermekeket és újszülötteket találtak Egyiptomban

2021. április 28. 12:43 MTI

Az ókori Egyiptom történetének három különböző korszakából való 110 sírt – köztük a történelem előtti időkből származó temetkezési helyeket – tártak fel régészek a Nílus deltájánál fekvő Dakahlija kormányzóságban – közölte kedden az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

„A felfedezés tovább gyarapítja az ókori Egyiptom történetével kapcsolatos ismereteinket, mivel a leletek három különböző civilizációból származnak” – mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

Ezek a predinasztikus kor, amely Egyiptom történelmében a dinasztiák korát megelőző időszak volt (Kr. e. 6000-3150), a Nagada III periódus, amely a Nagada kultúra utolsó fázisa volt a Kr. e. 3200 és Kr. e. 3000 között, valamint a második átmeneti kor (Kr. e. 1782-1570), amikor a hükszoszok uralták az ókori Egyiptomot.

A predinasztikus korból – az alsó-egyiptomi Boto I és II civilizáció idejéből – származó 68 sír többsége kerek vagy ovális, a bennük lévő múmiák összegörnyedve fekszenek bal oldalukon.

A sírok egy része agyagedényekben eltemetett újszülöttek maradványait őrzi.

A második átmeneti korhoz kötődő 37 sírból 31 négyszögletes és 20-85 centiméter mély. A többiben fiatal gyerekeket temettek el agyagszarkofágokban.

A Kairótól nagyjából 150 kilométerre északkeletre fekvő régészeti lelőhelyen feltárt sírok közül öt származik a Nagada III periódusból.

A régészek temetkezési agyagedényeket, amuletteket, kőedényekbe faragott szkarabeuszokat, kőeszközöket és fülbevalókat is találtak a helyszínen, ahol tovább folytatódnak az ásatási munkálatok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár