2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

A világ legrégebbi faszerkezete a Csehországban feltárt 7000 éves kút

2020. február 5. 12:59 MTI

A világ legrégebbi ismert faszerkezeteként azonosítottak kutatók egy Csehországban feltárt csaknem hétezer éves kutat - közölte kedden az Olmützi Régészeti Intézet igazgatója.

kút
Kép forrása: hirado.hu

Jaroslav Peška szerint az északkelet-csehországi pardubicei kerület épülő autópályájának előkészítési munkálatai során felfedezett építmény Kr. e. 5256-5255-ből származik. Hozzátette: „mind a dendrokronológiai vizsgálat, mind a radiokarbonos kormeghatározás megerősítette, hogy jelenleg valóban ez a világ legrégebbi faszerkezete”.

A régészek számára azonban nem csupán a kora miatt érdekes a kút, hanem azért is, mert a megépítéséhez olyan fejlett technikát használtak, amelyről az eddigi archeológiai leletek alapján úgy vélték, hogy csupán a bronzkorban vagy még később, a római időkben kezdték alkalmazni.

„Most már azonban tudjuk, hogy az újkőkorszakban élt emberek is éltek ezzel a módszerrel” – jegyezte meg Peška. A tölgyfából épített kút nagyjából 140 centiméter mély volt és alapja 80-szor 80 centiméteres. Készítői egyebek között kő-, csont- és faszerszámokkal formázták meg a faelemeket.

A szakemberek jelenleg a lelet megóvásán és további tanulmányozásán dolgoznak. A vizsgálatok befejeztével a kutat a pardubicei Kelet-Csehországi Múzeumban állítják ki. Következő lépésként a régészek a különálló kúthoz tartozó, feltehetőleg a közelében lévő ősi település maradványait készülnek feltárni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár