2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem 9 botrányhősnője, aki megváltoztatta maga körül a társadalmat

2018. június 25. 16:13 Múlt-kor

Mae West

„Egyszer élsz csupán, de ha jól csinálod, egyszer is elég” – mondta egy alkalommal Hollywood egyik leglegendásabb korai ikonja, Mae West, aki színésznőként, drámaíróként, énekesként és humoristaként is maradandót alkotott élete 87 éve során. Már 14 évesen hírnévre tett szert „Baby Mae” néven, fellépései részét képezte a férfi ruhákba öltözés és a feketékből gúnyt űző arcfesték. Arthur Hammerstein „Sometime” („Valamikor”) című musicaljében aratott sikere nyomán szexszimbólummá vált, és a töretlen népszerűségű Salvador Dalí múzsája is lett – ő ihlette a művészt „Mae West arca” című festményének megalkotására, valamint a „Mae West ajkai” nevű szürrealista bútordarab megtervezésére.

West igazi multitalentum volt, aki tizenhárom filmje közül kilencet maga írt – egy interjúban egy alkalommal így beszélt magáról és a két legnagyobb hollywoodi filmstúdióról: „A nő, aki egész nap a Paramountnál dolgozik... aztán egész éjjel a Foxnál.” Forgatókönyvei ismertetőjegyei gyakori kétértelmű sorai voltak, amelyeket sokszor cenzúráztak, így elkezdte a „Jane Mast” írói álnevet használni hozzájuk. „Sex” című forgatókönyvéért még egy rövid időre börtönbe is került, továbbá egy obszcenitás elleni törvény miatt pénzbüntetést is kellett fizetnie.

Többek között West is szerepelt az angol The Beatles zenekar Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumának borítóján, itt a szólásszabadság egy másik korabeli élharcosa, Lenny Bruce mellett foglal helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár