2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

A Titanic hat kínai túlélője, akiket elfeledett a történelem

2018. július 18. 13:21 Múlt-kor

1912. április 15-én mintegy 2224 ember tartózkodott az elsüllyeszthetetlennek tartott, azóta legendássá váló Titanic fedélzetén, amikor az egy jéghegynek ütközve elindult utolsó útjára – a tenger fenekére. Az utasok közül mindössze 710-en élték túl a katasztrófát. A túlélők soraiban találunk hat kínai férfit is, akiknek sorsát csak egy évszázaddal később ismerhette meg a közvélemény.

Az utolsó mentőcsónak és az egyik kínai túlélő portréja
Az utolsó mentőcsónak és az egyik kínai túlélő portréja

Löo Ping, Fang Lang, Csang Csip, Ah Lam, Csung Foo, Ling Hoo, Löo Ling, és Len Lam – így hívták azt a nyolc kínai férfit, akik egy közös jeggyel szálltak fel a Titanicra mielőtt az nekivágott volna útjának az Egyesült Államok felé. A kínaiak a harmadosztályon utaztak és – hasonlóan oly sok más utastársukhoz – egy jobb élet reményében vágtak neki a hosszú útnak.

Löo Ling, és Len Lam valószínűleg a hajóval együtt hullámsírban lelték halálukat azon a végzetes éjszakán, hat társuk azonban túlélte a katasztrófát. Néhányan közülük az utolsó mentőcsónakban tudtak helyet szerezni maguknak, míg mások a tengeren lebegő roncsdarabokba kapaszkodva vészelték át a mentőhajó megérkezéséig tartó időszakot.

Bár a süllyedő hajón senkinek nem volt egyszerű dolga, a kínaiaknak még a velük kapcsolatos ellenérzésekkel is meg kellett küzdeniük. A korabeli Egyesült Államokban ugyanis már a 19. század közepétől fogva általános gyűlölet övezte az egyre nagyobb számban érkező kínai bevándorlókat. A „sárga veszedelemtől” való félelem egészen odáig vezetett, hogy 1882-ben egy törvény 10 évre felfüggesztette a Kínából való bevándorlást, majd ezt a tiltást 1892-ben újabb 10 évre meghosszabbították. 1902-ben aztán végleg illegálissá nyilvánítottak mindenféle Kínából érkező bevándorlást. A törvényt csak a második világháború idején – amikor Kína az Egyesült Államok szövetségeseként harcolt – vonták vissza.

Mindezt a Titanic kínai túlélői hatványozottan is megtapasztalhatták. Az utolsó mentőcsónak egyik utasának beszámolója szerint, amikor az egyik vízben hánykolódó kínai a csónak felé úszott, a csónakot irányító tiszt sokáig vonakodott felengedni őt, mondván, hogy „másokat inkább megéri megmenteni, mint egy japcsit.” Végül a többi utas kérlelésére a fuldokló kínai felkapaszkodhatott a csónakra.

Az irántuk való ellenszenv a katasztrófa után is megnyilvánult. A sajtó – szemben a többi túlélővel – valóságos gazemberekként tüntette fel a kínaiakat. Egy híradás például arról számolt be, hogy a kínaiak csak „potyautasként”, az „ülések alatt elrejtőzve” jutottak fel a mentőcsónakra. A többi túlélő beszámolói ezt a vádat azonban sosem támasztották alá, ellenben volt aki úgy emlékezett vissza, hogy a csónakban ülő kínaiak példásan kivették a részüket az evezésből.

Bár a Titanic túlélőire jellemzően óriási rivaldafény hárult, a hat kínait „lényegében kiírták a történelemből” – fogalmazott Steven Schwankert történész, aki egy évszázad múltán most feldolgozta és a nyilvánosság elé tárta a történetet. A kutató igyekezett felderíteni a hat túlélő további sorsát is, amit nagyban nehezített, hogy a korabeli angol és amerikai hatóságok jellemzően helytelenül írták le az ázsiai neveket.  Annyi bizonyos, hogy a kínaiakat – a korabeli törvényeknek megfelelően – kitoloncolták az Egyesült Államokból és ezt követően valamennyien visszatértek Kínába. A további eredményeket egy hamarosan megjelenő, a „The Six” című dokumentumfilmben fogják bemutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A kínaiak jegye

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár