2020. tavasz: Halálos tudomány

A tényleges licit előtt elkelt a Franciaországban talált, Caravaggiónak tulajdonított festmény

2019. június 26. 14:40 MTI

A csütörtökre kitűzött árverés előtt elkelt a Judit lefejezi Holofernészt című, Caravaggiónak tulajdonított festmény, amelyet 2014-ben találtak egy Toulouse környéki ház padlásán. Az adásvétel létrejöttét a Labarba helyi aukciósház jelentette be kedden.

festmény
Kép forrása: nullahategy.hu

Az eladási árat nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy a vevő külföldi. Az 1607-ben keletkezett bibliai tárgyú kép piaci értékét szakértők 100-150 millió euróra (32,2-48,4 milliárd forint) becsülték.

“Olyan ajánlatot kaptunk, amelyet nem lehetett nem továbbítani a tulajdonoshoz, akit meggyőzött, hogy egy nagy múzeumhoz közel álló műgyűjtőről van szó” – magyarázta az aukció lefújását Eric Turquin, a festmény vizsgálatát vezető francia művészettörténész, akinek elsőként mutatták meg a képet, felfedezése után néhány nappal.

Turquin szerint a festmény, amely “legalább 100 évet töltött a padláson”, meglepően jó állapotban van, alapos vizsgálaton esett át.

A több mint 400 éves festményt véletlenül, 2014 áprilisában egy csőtörés nyomán fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol mintegy 150 éve volt. A képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte.

A festményt az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt nem vásárolta meg sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény, így a képre 2016-ban elrendelt kiviteli moratórium tavaly novemberi lejártával szabadon eladhatóvá vált.

A szakértők véleménye megoszlik arról, hogy valóban a Caravaggióként emlegetett Michelangelo Merisi (1571-1610) művéről van-e szó, bár a többség hajlik arra, hogy a Caravaggióra jellemző chiaroscuro kép eredeti.

Az egyik legjelentősebb Caravaggio-szakértő, Nicola Spinosa volt nápolyi múzeumigazgató szerint a bibliai Juditot ábrázoló festmény csaknem bizonyosan a lombard mester keze munkája, még ha erre soha nem is lesz cáfolhatatlan bizonyíték.

Másoknak ugyanakkor kételyeik vannak, ők a művet inkább Louis Finson (1580-1617) flamand festőnek tulajdonítják, aki több képet is festett Caravaggio stílusában.

Ha valóban eredeti, ez a második olyan Caravaggio-festmény, amely a részeg asszír tábornokot, Holofernészt lefejező Juditot ábrázolja. Az első, 1600-ra datált kép a római Barberini-palotában látható.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!