2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tenger után az állammal is meg kellett küzdenie a spanyol kincseshajót feltáró családnak

2023. június 9. 09:07 Múlt-kor

Búvárharangos próbálkozások

Nemcsak a Nuestra Señora de Atocha, hanem a négy másik társa is elsüllyedt. A fedélzetükön lévő kincs azonban arra sarkallta a spanyol hatóságokat, hogy megkíséreljék menteni a menthetőt.

A túlélőknek köszönhetően tudták, hogy hol süllyedtek el a hajók, és az árboc is kilátszott az ötvenöt láb (16,76 méter) mély vízből.

A korabeli eszközök azonban mai szemmel vajmi kevéssé tűntek alkalmasnak a feladat kivitelezésére: a hajók maradványait rézből készült búvárharangokkal közelítették meg, és rabszolgákat is alkalmaztak a művelet kivitelezésekor.

A feljegyzések szerint az elsüllyedt hajókat kimenteni szándékozó expedíció nem úszta meg halálos áldozatok nélkül a próbálkozást, és a rabszolgák egy része odaveszett a kísérletben.

A mentésben résztvevők nem tudták áttörni az Atocha fedélzetét, így a Rosarióra koncentráltak, amely sekélyebb vízben süllyedt el. Mialatt azonban a Rosariót mentették, egy hurrikán újabb rombolást végzett az Atochán, eltüntetve a könnyen észrevehető maradványait, így a hajót később már nem tudtak megtalálni.

1624-ben egy havannai politikus, egy bizonyos Francisco Melián engedélyt kapott az uralkodótól arra, hogy megpróbálkozzon a Santa Margarita rakományának a kimentésével, és hogy ebből a célból rabszolga-búvárokat vegyen igénybe, akiknek siker esetén garantálta a szabadságát.

1626. június 3-án egy Casta Bañón nevű rabszolga felfedezte a Santa Margarita roncsait, így a hajón található értékek egy részét a felszínre tudták hozni, annak ellenére, hogy Meliánt gyakran zavarták meg a spanyol hajókra vadászó hollandok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár