2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A regnáló elnök is gyanúba keveredett Benazir Bhutto halála ügyében

2022. december 27. 18:50 Múlt-kor

Benazir Bhutto önfeledten integetett a szolgálati autó nyitott tetőablakából, ám az idilli pillanatok életének utolsó másodpercei voltak. A pakisztáni ellenzék 8 éves száműzetés után hazatért vezére 2007. december 27-én éppen egy Ravalpindiben tartott nagygyűlés helyszínét készült elhagyni, amikor lövések dördültek el irányába, majd néhány másodperccel később egy öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát. Bhuttót kórházba szállították, életét azonban már nem tudták megmenteni.

Benazir Bhutto
Benazir Bhutto 1994-ben, hivatalos látogatáson Spanyolországban (Wikipedia / Ministry of the Presidency, Government of Spain)

Az 1988-ban Pakisztán miniszterelnökévé, egyben egy muszlim ország első női vezetőjévé választott politikusnő halálát pártja, a Pakisztáni Néppárt szerint a lövések okozták.

A Scotland Yard szakértői azonban úgy vélik, hogy a robbanás következtében a fejét a tetőablakba beütő Bhutto koponyasérülései vezettek halálához. Mivel a holttestet nem boncolták fel, az igazság valószínűleg sohasem fog kiderülni.

Bár a CIA az azóta dróntámadás áldozatává váló Baitullah Mehsudot, az al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező pakisztáni tálib vezetőt vádolta meg a merénylet elkövetésével, sokan mást sejtenek a gyilkosság mögött.

A pakisztáni szervek ugyanis minden lehetséges eszközzel igyekeztek akadályozni a nyomozást. Néhány órával a merénylet után tűzoltók mosták fel a helyszínt, és a Bhuttót szállító kocsit is kitisztították, számos nyomot eltüntetve ezzel.

Sokan ezért a merénylet idején hivatalban lévő pakisztáni elnököt, Pervez Musarrafot sejtik a gyilkosság hátterében.

Az exelnök pozíciói a merénylet idején annyira meggyengültek, hogy az ellenzéki vezetővel kilátásba helyezett szövetség jelenthette volna politikai túlélésének zálogát.

A rezsimet többször is élesen kritizáló Bhutto azonban nem hajlott a megegyezésre, ezért – az elmélet szerint – Musarraf jobbnak látta eltenni láb alól.

Bár nincsenek megfelelő bizonyítékok az állítás igazolására, a pakisztáni hatóságok 2013 augusztusában hivatalosan is büntetőeljárást indítottak a jelenleg Dubajban élő Musarraf ellen Bhutto meggyilkolásának vádjával.

Más vádak – az alkotmány 2007-es felfüggesztésével járó szükségállapot bevezetése, valamint az ezzel egyet nem értő bírók bebörtönzése – miatt párhuzamosan folyó eljárás keretében 2019. december 17-én a bíróság távollétében halálra ítélte Musarrafot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár