2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A nézőtér hangos nevetése közben érte a gyilkos golyó Abraham Lincolnt 

2022. szeptember 20. 14:50 Paul Skates

A külügyminiszter és a merénylője

William H. Seward megölésére Lewis Powell vállalkozott. A külügyminiszter nem örvendett jó egészségnek, mert néhány nappal korábban kocsibalesetet szenvedett. Ennek következtében eltört a jobb karja és két helyen az álla is, és agyrázkódást szenvedett. Lewis Powellnek így aránylag egyszerűnek látszott a dolga, csak el kellett mennie Seward házába, és ott megölni a külügyminisztert.

Amikor bekopogott, és ajtót nyitottak neki, azt a történetet adta elő, hogy Seward orvosa azért küldte őt, hogy új gyógyszert adjon a betegnek. Pechjére azonban Seward nem sokkal azelőtt aludt el, és a lányának, Fanny Sewardnak a naplóbejegyzése szerint aznap érezte magát a legjobban a balesete óta, ezért nem akarták felkelteni.

Powell azonban ragaszkodott ahhoz, hogy személyesen adja be a gyógyszert, ami gyanússá tette őt a háziak szemében, különösen azután, hogy invitálás nélkül lépett be a házba. Fred Seward határozottan próbálta megállítani, mire Powell előhúzott egy revolvert, és tüzelt a másik férfira. A fegyver azonban csütörtököt mondott, Powell viszont egyszerűen leütötte vele Fredet.

A nagy házban azonban még így sem lett volna egyszerű Seward megtalálása, ám a beteg lánya, Fanny a zajra kilépett apja szobájából, hogy csöndre intse a hangoskodókat. Az ekképp nyomra vezetett Powell nem teketóriázott, berontott a betegszobába, a pisztoly helyett immár egy nagy Bowie késsel a szobában tartózkodó katonát is megsebesítette, majd a nyakán és az arcán többször megszúrta a külügyminisztert.

Mivel azt gondolta, hogy sikerrel járt (egyébként nem, mert Seward túlélte a merényletet), még többeket megsebesítve sietve elhagyta az épületet. Akkorra azonban a hosszabb ideig két lóval rá várakozó David Herold elhagyta a helyszínt. A bűnsegéd ugyanis a háziak kiáltásait hallva azt hitte, hogy a merénylet sikertelen volt, és inkább olajra lépett. A várost nem ismerő Powellnek egyedül kellett elmenekülnie.

A véres ruháit és a kalapját eldobva Mary Suratthoz igyekezett, akinek a fia a korábbi tervekben részt vállalt. Mivel erről tudott a rendőrség is, felkeresték a házat, ahol Powell munkásként mutatkozott be, ám a megmaradt ruhadarabjai és gondosan ápolt keze gyanússá tették őt. Mary Surrattot korábban letartóztatták, mivel több bizonyítékot is találtak ellene, viszont a nő nem erősítette meg a férfi történetét, ezért Powell is rendőrkézre került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár