2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A múlt építészete szolgálhat megoldásokkal a fenntarthatóságra és a környezetkímélésre

2022. július 24. 09:04 Múlt-kor

Hőszigetelő szalma

Az organikus tető is a függőkert egyik formája − például az angol kunyhók esetében. „Már a bronzkor óta építettek thecanokat, azaz szalmatetős épületeket” – magyarázza Peter Hancock, angol építész, a témában megjelent egyik első ismeretterjesztő könyv szerzője.

Kezdetleges technika lenne? Lehetséges, nemrégiben azonban a fenntarthatóságra fogékonyabb építészek újra felfedezték ezt a módszert.

„Az organikus tető által garantált hőszigetelés kiválóan működik, az építés pedig nem igényli szellőzőlukak beépítését. Angliában nagyobb épületek lefedésére is használták a szalmatetőt, mint például a londoni Globe Színház esetében, ahol Shakespeare is dolgozott.”

Hancock példája rávilágít ennek a módszernek a legnagyobb hibájára: rendkívül tűzveszélyes volt, a Globe 1613-ban például porig égett a gyúlékony tetőszerkezete miatt.

„Lélegző” beduin sátor

A kecskegyapjú egy hagyományosan fenntartható anyag, melyet a sivatagi beduinok előszeretettel feszítettek ki sátraikra. A természetes szövetrostok esőben összetömörülnek, így vízlepergetővé válnak, miközben melegben megnyúlnak és légáteresztővé válnak, lehetővé téve ezáltal a levegő áramlását a sátoron belül.

Ez a „trükk” természetes, de akár szintetikus rostok használatával alkalmazható lehet nyújtószerkezetek megvalósításakor is.

Hasonló, helyi alapanyagokon alapuló fedőszerkezetek használatának − mint például a kőtetős építkezés az Alpok mentén, melyhez nem szükséges semmi máshonnan származó elem − azonban van egy hátránya is: nagyon nehéz az ilyen építési technikákat ismerő szakembereket találni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár