Hitler elfeledett szövetségesei

A Mona Lisa meztelen vázlatára bukkanhattak Franciaországban

2017. október 3. 10:42 MTI

Ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzot találtak egy francia reneszánsz gyűjteményben, ami a Mona Lisa vázlata lehet – írta a BBC hírportálja. Bruno Mottin, a Louvre szakértője megerősítette, hogy a szénvázlat Leonardo életében született.

Meztelen Mona Lisa vázlat

A szakértők a párizsi Louvre Mona Lisájának vizsgálata után úgy vélik, a vázlatot „legalább részben” Leonardo da Vinci készítette. A szénrajz 1862 óta a Párizstól északra lévő Chantilly palota Condé múzeumában található reneszánsz gyűjtemény része.

„Az arc és a kéz kidolgozottsága valóban figyelemre méltó, nem egy gyenge másolatról beszélünk. Olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott” – mondta el Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek. Szinte bizonyos, hogy egy olajfestmény előtanulmánya a rajz – tette hozzá.

Bruno Mottin, a Louvre szakértője megerősítette, hogy a szénvázlat Leonardo életében született. Deldicque több bizonyítékot is felsorolt, melyek Leonardo szerzőségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte azonos, a portrék majdnem ugyanolyan méretűek, a modell alakja körül található kicsiny lyukak arra utalnak, hogy a rajz alapján kerültek a körvonalak a vászonra.

Mottin azonban rámutatott, hogy a rajz tetején, a fej közelében látható vonalkázást jobbkezes művész készítette „Időbe telik a bizonyítás. A szénrajz rendkívül törékeny, ezért nagyon nehéz vizsgálni”- magyarázta Mottin.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!