2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A mohácsi csata után elásott kincset túrtak elő a földből vaddisznók a Felvidéken

2019. április 30. 17:08 Múlt-kor

Habár az ember a vaddisznók földmozgató tevékenységének általában nem örül – különösen, ha az saját birtokán történik –, a dolgosan túró állatok néha egészen meglepő tárgyakat fordítanak ki a földből. Így történt ez a múlt héten a szlovákiai Kócs-hegységben lévő Likavka közelében is. A nagy testű állatok egy tekintélyes számú ezüst- és két aranyérméből álló kincset ástak elő, amelyre egy túrázó házaspár talált rá.

A becsületes pár nem nyúlt az érmékhez, ehelyett kapcsolatba léptek a hatóságokkal, és három órán keresztül vigyáztak a kincsre a helyszínen a szakértők kiérkezéséig, nehogy valaki nyereségvágyból elvigye. A házaspár felelős viselkedésének köszönhetően a szlovák régészeknek abban a meglehetősen ritka élményben volt részük, hogy a helyszínen tárhattak fel egy elásott érmegyűjteményt.

Ami a föld alól előkerült érméket illeti, a szakemberek világszerte többnyire csak akkor találkoznak velük, amikor azok megtalálói a helyszínről eltávolítva eléjük viszik őket. Itt azonban a régészek maguk vizsgálhatták át a helyszínt, ahol végül két négyzetméteren mintegy 1600 darab 15. század végi–16. század eleji magyar ezüstdénárt találtak. A sekély mélyedésben megtalálták az érméket egykor tartalmazó cserépkancsó darabjait is – a kancsó idővel széttört a föld alatt, azonban szerencsére ki volt bélelve egy szövetdarabbal, amelyhez aztán hozzákorrodálódtak az érmék, így egyben megőrződött a gyűjtemény. A régészek a közelben találtak egy fém fedőt is.

A kutatók szerint a kincset 1527 körül, azaz a mohácsi csatát követő hatalmi harcok közepette temethették el – ebben az évben mind Szapolyai János, mind Habsburg Ferdinánd magát tekintette Magyarország királyának, és több csatát vívtak az ország területén, amelynek jelentős része azonban 1529-re már török kézre került.

Bárki is rejtette a föld alá ezt a kincset, igen sok vesztenivalója volt: egy kétkezi munkás ekkoriban napi 6-10 ilyen ezüstdénárt keresett, és nagy valószínűséggel soha életében nem keresztezte az útját egyetlen aranyérme sem, nem hogy kettő is. Az érméket továbbra is számolják és tisztítják, a teljes dokumentációt követően a rózsahegyi Liptói Múzeumba kerülnek. A becsületes megtalálók sem maradnak jutalom nélkül: mivel teljes mértékben a hatályos örökségvédelmi törvényeknek megfelelően cselekedtek, az érmék piaci értékének megállapítását követően eme összeg 100%-ára lesznek jogosultak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: archaeologynewsnetwork.blogspot.comKép forrása: archaeologynewsnetwork.blogspot.comA szövet egy darabja (kép forrása: The History Blog)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár