2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A modern kémia hajnaláig az alkimisták sok feltételezését tudományosnak tartották

2022. március 23. 14:26 Múlt-kor

Orvos a kémcsőből

Több tényező is szerepet játszott abban, hogy a középkori olvasó elit körében az alkímia népszerűvé válhatott. Az arab hódítások visszaszorulása és a keresztes hadjáratok révén a középkori világ számos ókori szerzőt ismerhetett meg, akik foglalkoztak alkímiával.

A másik indok a fekete halál megjelenése Európában 1347-ben. Miután az alkalmazott orvosi eljárások szinte mindegyike hatástalannak bizonyult a pestissel szemben, elindult a hatékonyabb gyógymódok keresése.

Az alkimisták a fentebb említett négy őselem mellett feltételezték, hogy létezik egy ötödik, tökéletes és romolhatatlan elem is. Ebből az elemből készülhetett a mennyország is, hiszen az egy Isten által teremtett tökéletes hely volt, amelynek az alkotórészei nem lehettek tökéletlen és romlandó anyagok.

Ez az ötödik elem a világ alkotórésze is volt a teremtés óta, csak a bűnbeesés „szorította háttérbe” a többi elemmel szemben. Ezért, vélekedtek egyes alkimisták, ha megtalálják a módját, hogy miként nyerjék ki ezt az ötödik elemet a földi anyagokból, akkor az hozzájárulhat a hosszabb élethez és egyéb alkímiai kutatásokhoz szükséges anyagok előállításához.

Éppen ezért az alkimisták egyik fő foglalatosságává a desztillálás vált. Különböző növényeket, ecetet, fémeket és más anyagokat desztilláltak folyadékká, hogy minél nagyobb arányban felleljék az említett ötödik elemet.

Az alkimisták különböző elixírek előállításában is jeleskedtek, amelyekről azt gondolták, hogy azok elfogyasztásával úgy változtatják meg a testben található nedveket, hogy védetté váljanak bizonyos betegségekkel szemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A négy testnedvet jelképező emberalakok egy középkori rajzonA korban gyógyíthatatlannak bizonyult pestis áldozataiAz ötödik elemmel kapcsolatos, 15. századi latin nyelvű kéziratRészlet az egyik ún. Ripley-tekercsből, George Ripley angol alkimista alkotásaAz alkimisták rendszerint kriptikus szimbólumok mögé rejtették receptjeik tartalmát, hogy a be nem avatott személyek ne tudják őket értelmezniAz örök élet, illetve az arany előállításának titkait kereső alkimisták önkéntelenül is bővítették koruk tudományos ismereteit

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár