2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A maja civilizációról mesélhet a világ legnagyobb föld alatti barlangrendszere

2018. január 19. 08:35

A világ legnagyobb és legmagasabb természeti képződményei után kutatva az ember általában a föld feletti jelenségekre, a hatalmas hegyekre és monumentális kanyonokra fókuszál. Sokszor megfeledkezik arról, hogy a föld mélye is rejthet kiemelkedő méretű csodákat. Mexikóban most megtalálták a világ leghosszabb föld alatti barlangrendszerét.

A kutatók a mexikói Yucatán-félsziget híres porózus föld alatti területein bukkantak rá a világ leghosszabb barlangrendszerére, amely felett egykoron a maja kultúra virágzott. A búvárok megerősítették azt, amit sokan már korábban is feltételeztek, tudniillik, hogy a 263 kilométeres Sistema Sac Actun és a 83 kilométeres Dos Ojos valójában egy barlangrendszert alkot, amelyet egy eddig figyelmen kívül hagyott csatorna köt össze. Az együtt 346 kilométer hosszú mészkőbarlang így nagyobb, mint a szintén Mexikóban található, 270 kilométer hosszú Sistema Ox Bel Ha, amely eddig a csúcsot tartotta a föld alatti rendszerek tekintetében – olvasható a Telegraph cikkében.

A felfedezés a Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozására fókuszáló Gran Acuifero Maya projektben dolgozó szakemberek sokéves kemény munkájának eredménye. Guillermo de Anda búvárrégész, a projekt vezetője csodálatosnak nevezte a felfedezést. Mint kifejtette, minél több információt sikerült begyűjteni a barlangrendszerről, annál jobban megismerhetjük a területen egykor virágzó civilizációt építő majákat. „Lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal tisztábban lássuk, hogy alakultak ki a rítusok, a zarándokhelyek és a spanyol hódítók megjelenése előtti, általunk ismert települések” – tette hozzá a kutató.

A maják nagy becsben tartották és szent helyekként tisztelték az ún. cenotékat, azokat a természetes módon kialakult kútszerű karsztképződményeket, amelyekről úgy vélték, segítségükkel kapcsolatba léphetnek az istenekkel. A Sistema Sac Actunban és a Sistema Dos Ojosban számos ilyen képződmény található. Néhány cenota (például a Chichén Itzában fekvő) alján a kutatók vallási tárgyak mellett emberi csontvázakat is találtak, amiből arra következtetnek, hogy a képződmények maja áldozati helyekként funkcionáltak.

A Yucatán-félsziget egyik legnagyobb cenotéja a népszerű üdülőhelytől, Tulumtól nem messze található Gran Cenote, amely a Sistema Sac Actun része, és a búvárok általában átjáróként használják. Nem ez az első eset, hogy a magyarra Fehér Barlangrendszerként lefordítható víz alatti labirintus meglepi a kutatókat. 2007-ben kiderült, hogy valójában a szintén különálló képződményként kezelt Sistema Nohoch Nah Chich is a Sistema Sac Actunhoz tartozik.

Nem az azonba a világ leghosszabb barlangja, ha nem csak a föld alatti, természet alkotta katedrálisokat vesszük számításba. Ezt a címet 651 kilométeres hosszával ugyanis a Kentuckyban található Mamut-barlang birtokolja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Gran Cenote

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár