2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A középkori mágusok sokszor az egyház berkeiben tevékenykedtek

2023. március 5. 16:05 Múlt-kor

A varázsló képe az irodalomban gyakran összefonódik a gazdagsággal. A boszorkánymester idézőkörét és egzotikus füstölőit udvarházakban látjuk, nem egy önkormányzati bérlakásban. A selyempalástba öltözött kultisták kántálva emelik a magasba különleges rituális kellékeiket, ahogy a hősök az utolsó pillanatban berúgják az ajtót.

Nekromanta
Jean-Baptiste Le Prince 1775-ös festményén a varázsló és tipikus eszközei is megjelennek

A mágia forrása

A való életben azonban a varázslással próbálkozók gyakran a szegényebb néprétegekből származtak. Noël le Bragard, akit a franciaországi Nancy faluban tartóztattak le boszorkányságért, korábban katona volt. Szemtanúja volt, ahogy egy városőr varázskönyve segítségével talált meg tolvajokat; miután nem tudta rávenni az őrt, hogy ossza meg vele titkai, Noël végül megvásárolt egy ládányi könyvet és tekercset egy öregasszonytól, lemásolta, majd árulni kezdte őket.

Még a csillagjóslásáról és angyalokkal való társalkodásáról híres angol udvari mágus, John Dee is egy textilkereskedő fia volt. A mágikus hatalom valódi forrása nem a vagyon volt, hanem amiből az származott: a műveltség, amely elválaszthatatlanul kapcsolódott a könyvekhez, az egyetemekhez és az egyházhoz.

Az írott varázsigék majdnem olyan idősek, mint az írás maga. A késő ókor változatos mágiája a perzsa varázstálaktól – amelyekben a spirális alakban felírt varázsige foglyul ejtette a démonokat – az Augustus császár parancsára i. e. 16-ban elégetett kétezer tekercsig terjedt. Az i. sz. 3. századra zsidó misztikusok megírták Salamon testamentumát, egy elbeszélő módú varázskönyvet, ahol a címszereplő közvetlenül az olvasóhoz szólva írja le, miképp hajtotta végre varázslatos tetteit.

Salamon testamentumának eklektikus stílusa azt is jól illusztrálja, hogy a varázskönyvek miképp hatottak egymásra: a Testamentumban felfedezhetőek a görög, a sumer és az egyiptomi mágikus hagyományok is. A 10. századra szemita mágikus körökben megszületett a Mózes kardja is, egy tipikus idézőkönyv, amely varázserejű szavakat és jól körülhatárolt feladatokkal bíró angyalok neveit használja, hogy természetfeletti befolyást fejtsen ki az anyagi világban.

A mágikus szövegek száma a keresztes hadjáratok után robbanásszerű növekedésnek indult. A közel-keleti háború végével Kelet és Nyugat között megindult a kultúrák keveredése, amelynek egyik központja a spanyolországi Toledo városa volt, ahol mór és zsidó tudósok is munkálkodtak a latin nyelvű keresztény felügyelet alatt.

Ezek között az új szövegek között érkezett meg a Picatrix, egy mágikus praktikákat és rituálékat leíró könyv, amely a klasszikus kor alapvetéseire építve asztrológiai jelentőséggel bíró összetevőkből megalkotott amulettek és varázsitalok által ígért hatalmat. Ezeket az elképzeléseket a zsidó kabbalával vegyítve születtek meg olyan gyűjtemények, mint Heinrich Cornelius Agrippa De occulta philosophia című műve, amely változatos megközelítéseket szőtt egyetlen mágiafilozófiai rendszerré.

A különféle mágiaelméletek összefonódtak a kereszténységgel is, amiből további mágikus és szellemek szólítására szolgáló könyvek születtek. A Lemegeton avagy Salamon kis kulcsai egy öt könyvből álló gyűjtemény volt, amely mágikus képek manipulálását, szellemidézést, a kristálygömb használatát, és további varázslatos képességeket tanított. Az Ars notoria, ami mágikus pecsétekkel gyorsította fel a tanulást, már a 14. században ismert volt. A mágikus szövegek terjedése, köztük az idézésre fókuszáló Centrum regnummal, a középkori itáliai inkvizíció erőfeszítéseinek jelentős százalékát kötötte le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Dee, I. Erzsébet angol királynő mágusa állítása szerint parancsolt az angyaloknak isKözépkori asztronómus, kezében mágikus jelekkel vésett koronggalIdősebb Szent Jakab apostol harcba száll a varázsló gonosz hatalmával

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár