2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kézfogástól a csupasz fenék villantásáig: 6 nonverbális gesztus történelmi háttere

2018. június 6. 11:48 Múlt-kor

A csupasz fenék mutatása

A csupasz fenék nyilvános mutatása az ókori Rómából származhat. Kr. u. 66-ban Josephus Flavius arról ír, zsidó zarándokok menetét nézte, amint a templom felé haladtak pészahkor, amikor egy római katona hirtelen „megemelte köpenyét, illetlen módon előrehajolt, hogy hátsóját a zsidók felé mutassa, és testhelyzetéhez illő hangot hallatott.”

A 13. századi Skóciában játszódó, A rettenthetetlen című 1995-ös filmben több száz skót harcos mutatja egyszerre fenekét az ellenséges angolok felé a csatatéren. Peter Langtoft angol reguláris kanonok krónikája szerint azonban pont az angolok sértegették ily módon a skótokat. A százéves háború alatt zajlott crécyi csata során több száz francia katona mutatta hátsó fertályát az angol íjászok felé, a feljegyzések szerint némelyikük „súlyos árat fizetett” ezért, de ezzel kapcsolatos részletek nem maradtak fenn. Nizza 1543-as ostromakor egy mosónő, Catherine Ségurane a források szerint csupasz fenekét mutatta az ostromlók felé.

A gesztus egyes körökben ma is gyakori: a kaliforniai Laguna Niguel városában minden év júliusának második szombatján tartanak egy tömeges fenékmutogatást az Amtrak vasúttársaság arra közlekedő szerelvényei irányába. 2000 júniusában egy angol monarchiaellenes mozgalom hasonló eseményt szervezett a Buckingham-palotánál. Az erős rendőri jelenlét ellenére egyes tüntetőknek sikerült végrehajtani az illetlen gesztust az uralkodói rezidencia irányába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Brit katona felfelé nyújtja hüvelykujját a második világháborúbanA wimbledoni futballcsapat hátsóját mutatja a közönség felé 1988-banGlenn Burke és Dusty Baker, a Los Angeles Dodgers játékosai hazafutást ünnepelnek 1977-ben. Ez lehet a világ első fényképen megörökített high five-ja.Az Egyesült Államok hadserege női hadtestének katonái tisztelegnek a második világháborúban.Winston Churchill brit miniszterelnök győzelmet jelenteni hivatott gesztusa az angol nép körében egészen más értelemmel bírt.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár