2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

Robin Hood I. (Oroszlánszívű) Richárd király uralkodása alatt élt

Robin Hoodot leggyakrabban János herceg (a későbbi Földnélküli János király) ellenségeként, és az ausztriai Dürnstein várában raboskodó I. (Oroszlánszívű) Richárd szövetségeseként ábrázolják, azonban a három férfi e kontextusban történő összekapcsolása jóval későbbi, Tudor-kori (16. századi) szerzőkhöz köthető.

Más leírások Robin Hoodot – igen ingatag érvelésekkel – több Robin Hoodként megnevezett személlyel azonosítják, akik a Wakefield Court-i tekercsekben szerepelnek II. Eduárd (uralkodott 1307-1327) idején, illetve – némileg megalapozottabban – a lázadó Simon de Montfort egyik örökségétől megfosztott támogatójával, aki de Montforttal együtt az 1265-ös eveshami csatában esett el.

Annyi biztos, hogy a törvényen kívüli Robin története már részét képezte az angol népi mitológiának, amikor William Langland 1377-ben megírta a „Piers Plowman látomása” című alliteráló költeményt. Ebben a káplán Sloth a következőt mondja: „Nem tudom olyan tökéletesen a Miatyánkot, mint ahogy a pap énekli, de tudom Robyn Hood és Randolf, Chestre earljének rímjeit.” Az nem derül ki a szövegből, hogy Robin valamilyen módon kapcsolódik az itt említett Ranulf de Blondeville-hez, Chester hatodik earljéhez (1170-1232), vagy a róluk szóló „rímek” két külön művet jelentenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A zárda kapuslakásaJános angol királyAz állítólagos sír napjainkbanRobin Hood és emberei mulatnak az erdőbenMarian és Robin HoodLittle John állítólagos sírja napjainkbanRobin Hood állítólagos sírköveAz edwinstowe-i Szent Mária templomI. (Oroszlánszívű) Richárd angol király

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár