2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A dárdahajítástól a teniszig – edzéstippek a kora újkori Angliából

2020. január 20. 15:55 Múlt-kor

„A test egyes részeinek edzése”

Elyot néhány konkrét, önmagában végezhető gyakorlatot is ajánl a szervezet egyes elemeinek erősítésére. Javaslatai a következők:

-„A lábak, a karok és a vállak erősítésére: nyújtások és súlyok használata, illetve a lándzsával, dárdával és hasonló fegyverekkel való játék”
-„Mell és tüdő: a lehelet mozgatása énekkel vagy kiáltással, illetve hangos olvasással” – Elyot úgy gondolta, ezek mind segítenek a „feles testnedvek” kiválasztásában
-„Belek: olyan hangszerekbe fújni, melyekbe sok szél szükségeltetik” – Elyot korában ez főként a mai harsonák elődjét, az úgynevezett húzó-toló trombitát (sacqueboute) jelentette.

Habár a vérmérséklet-elmélet nem felel meg a tudományos valóságnak, kétségtelen, hogy Elyot helyesen mérte fel azt, hogy különböző alkatú és erőnlétű embereknek más-más edzésformákra van szükségük – valamint természetesen azt is, hogy a testedzés az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele.

Habár napjainkban kevés alkalma lehet az átlagembernek középkori fegyverekkel edzenie, a súlyokkal, saját testsúllyal végezhető gyakorlatok, illetve a labdázás és a séta a mai ember számára is ugyanúgy elérhető edzéstípusok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Birkózók egy kora újkori metszeten (kép forrása: fortezafitness.wordpress.com)A tenisz korai, ütő helyett tenyérrel játszott változata Franciaországban 1510 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)A középkori „futball” városi formája (kép forrása: Pinterest)Lovagi torna (kép forrása: magnoliabox.com)Kora újkori zenészek különféle hangszerekkel, köztük harsonákkal (kép forrása: kimballtrombone.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár