7 végzetes pillanat

Házelnöki javaslat Henryk Slawik és id. Antall József emlékére

2014. szeptember 12. 13:59 MTI

Kövér László házelnök és Csúcs Lászlóné lengyel parlamenti szószóló pénteken az Országgyűlés elé terjesztette azt a határozati javaslatot, amely Henryk Slawik és idősebb Antall József II. világháborúban kifejtett hősiességére emlékeztet. 


Henryk Slawik és id. Antall József

A Ház honlapján elérhető előterjesztésben a két politikust a magyar, a lengyel és a zsidó nép hőseinek nevezik és emlékeztetnek, a háború áldozatainak védelmében tanúsított hősiességük a lengyel-magyar testvériség jelképévé vált. Az Országgyűlés, a lengyel szenátussal közös határozatával Henryk Slawik halálának negyvenedik, idősebb Antall József halálának pedig hetvenedik évfordulójára kívánja felhívni a figyelmet.

A sziléziai lengyel származású, politikus és újságíró Slawik, valamint a magas rangú állami tisztviselő, a Független Kisgazda Párt egyik alapítójaként is tevékenykedő Antall 1939 és 1944 között kiálltak a Németország és Szovjetunió által lerohant Lengyelországból érkező menekültek ügye mellett, majd 1944-ig több mint 5 ezer lengyel zsidó életét mentették meg, Nyugatra menekülésüket segítve.

 Kövér László és Csúcs Lászlóné az előterjesztésben kitér arra is, hogy a Gestapo Slawikot és Antallt is letartóztatta Magyarország 1944-es német megszállása után. Slawik a gestapó kínzásai ellenére is tagadta Antall közreműködését a lengyel zsidók megmentésében, amivel megmentette a magyar politikus életét. Antall ezt megköszönte Slawiknak, aki ezzel az elhíresült mondattal válaszolt: "Így hálálja meg Lengyelország!" - olvasható az előterjesztésben. Henryk Slawikot a német nácik 1944. március 23-án végezték ki a Mauthausen-Gusen koncentrációs táborban, míg idősebb Antall József 1974 . július 24-én halt meg Budapesten, "teljesen elfeledve".

A határozati javaslatban megemlítik, hogy a kilencvenes évek elején Henryk Slawikot és idősebb Antall Józsefet is a Világ Igaza elismerésben részesítette az izraeli Yad Vashem intézet, majd 2010 februárjában a lengyel államfő a legmagasabb lengyel kitüntetéseket adományozta nekik: Henryk Slawiknak a Fehér Sas Érdemrendet, idősebb Antall Józsefnek pedig a Lengyel Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Emlékeztetnek továbbá arra is, hogy Szilézában a 2014-es év Henryk Slawik emlékév, a magyar-lengyel barátság napját pedig jövőre ünneplik, amelynek részeként a magyar és a lengyel államfő felavatja Henryk Slawik és idősebb Antall József emlékművét.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!