2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Eldőlni látszik Hitler szülőházának a sorsa

2014. szeptember 12. 16:17

Az osztrák Belügyminisztérium az átalakítás mellett áll, de végső döntés egyelőre nincs arról, hogy mi legyen Hitler braunaui szülőházából. A Felelősség Háza nevű projekt lehet a befutó.

Bár volt már vendéglő, bank, műhely, könyvtár és iskola is, a Braunau-Am-Inn-i 15 Salzburger Vorstadt arról lett híres, hogy 1889. április 20-án ebben a házban látta meg a napvilágot Adolf Hitler. Apja, Alois Hitler (1837-1903) itt, a Linztől 90 kilométerre lévő felső-ausztriai kisvárosban dolgozott vámügyi tisztviselőként, de alig három évvel később a család elköltözött Alsó-Bajorországba, Passauba.

A rövid idő ellenére az itt eltöltött időszak nem múlt el nyomtalanul. Martin Bormann birodalmi miniszter azzal a céllal vásárolta meg az ingatlant, hogy egyfajta náci szentéllyé alakítsák, ahova a nemzetiszocialista pártfunkcionáriusoknak életükben legalább egyszer el kellett zarándokolniuk. Hitler Ausztria bekebelezésekor, az 1938-as Anschluss idején ugyan felkereste szülőházát, de többé már nem tért vissza. A háború vége felé le akarták rombolni, ám az amerikaiak végül elfoglalták az épületet, amelyet egykori tulajdonosának 1954-ben sikerült visszavásárolnia.

A braunaui önkormányzat 2011 óta havonta 3800 eurót fizet az ingatlan tulajdonosának, hogy ne hasznosítsa kereskedelmi céllal a neonáci szimpatizánsok körében nagy népszerűségnek örvendő épületet, míg nem sikerül megfelelő funkciót találni neki. A három év alatt már számos ötlet (integrációs központ, szálloda, nyelviskola) felröppent, de most úgy néz ki, végre eldől a rossz emlékű ingatlan sorsa.

Andreas Maislinger osztrák történész és politológus 2000-ben, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt kormányrészvétele után vetette fel, hogy Braunau-Am-Innben, Hitler szülőházában kellene berendezni a Felelősség Házát. A fiatal kutatókra építő nemzetközi workshop ötletének megvalósítása kezdetben akadályokba ütközött, ám most az osztrák Belügyminisztérium beállt Maislinger javaslata mögé.

A Felelősség Háza támogatói remélik, hogy az ötlet megvalósításával sikerül távol tartani a szélsőséges eszméket hirdető híveket, akik minden év április 20-án szinte elözönlik a 15 Salzburger Vorstadtot, sőt idén a mauthauseni koncentrációs tábor területéről az épület elé szállított emlékkövet festékkel gyalázták meg. A város polgármestere, Johanne Waidbacher szintén a projekt támogatói között van, de a végső döntésre sajtóhírek szerint még heteket kell várni. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár