2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Naptár lehetett a rohonci Stonehenge

2014. július 22. 10:09

Szenzációs felfedezésről számolhattak be osztrák régészek, miután a burgenlandi Rohonc közelében kör alakú, neolitikum idejéből származó árkokat azonosítottak.

Az osztrák szakemberek eleinte úgy vélték, egy kör alakú építményt találtak, amelyet egykor facölöpökkel vehettek körbe. A két évvel ezelőtt készült légi felvételek alapos elemzése után azonban világossá vált, hogy a Kőszegtől mintegy 14 kilométerre nyugatra eső lelőhelyen koncentrikus körök álltak, amelyek valaha hatalmas naptárként és rituális helyként szolgálhattak.

A Rohonc déli határában levő árkokat nagyjából i.e. 5000 körül hozták létre. Klaus Löcker osztrák régész az ORF-nek adott interjújában kifejtette, a koncentrikus, néhol 4 méter mély körök a mágneses mérések jóvoltából immáron jól kivehetők. Az árkokon belül védőfalak álltak, amelyeknek több bejárata volt.

Az 1259-ben Ruhoncz néven emlegetett, a törökök által később többször feldúlt településről eddig úgy gondolták, hogy a kelták népesítették be nagyjából 2500 évvel ezelőtt. Az osztrák szakemberek kutatásának eredményei nyomán azonban kijelenthető, hogy Rohonc (Rechnitz) térsége már az időszámításunk előtti 6. évezredben is lakott volt.

A körkörösen kialakított földmunkák pontos célja egyelőre ismeretlen, ahogy az is, hogy miért ezt a helyet választották őseink; szakértők szerint naptárként használhatták, de nem kizárt, hogy a környékről érkezők rituális tevékenységet is folytathattak itt. "Nagyjából mint Stonehenge-nél, csak kétezer évvel korábban" - fogalmazott Löcker.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár