2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Itt van a teljes film a nándorfehérvári csatáról

2014. július 22. 21:23

A Történelmi Animációs Egyesület a Múlt-kor közreműködésével ma mutatja be a Nándorfehérvár 1456-os ostromáról szóló, 20 perces animációs filmet. Az Egyesület a „Mohácsi csata” animációs film készítése óta tovább fejlesztette alternatív animációs technikáját. 

Az alkotók elkészítették a Duna-Száva torkolatvidék virtuális terepasztalát, rekonstruálták és történelmi hűséggel felépítették a várat, a török tábort, az ostromműveket, a török hajózárat a Dunán. A néző valóban átláthatja a teret és az eseményeket anélkül, hogy a klasszikus kétdimenziós térképes animációkat használni kellene.

A film olyan eseményeket is bemutat, melyek független animációs munkákat igényelnek. Így omlanak le a vár falai, a flották véres közelharcban küzdenek, a királyi tanácsban, a szultán táborában tanácskoznak a fővezérek. A film nagy szerepet szán Kapisztrán János szerzetesnek is, aki a keresztesekkel győzelemmé változtatta a sikeres védekezést, és emléket állít Dugovics Titusznak is.

Az alkotók a filmmel is hangsúlyozni kívánják, hogy két nemzet: a szerb és a magyar sorsát kötötte eggyé Nándorfehérvár sorsa, és mindkettő egyként vett részt annak védelmében. Remélik, mielőbb elkészül egy szerb nyelvű narráció, és talán szívesen mutatják be a Belgrád várát látogatóknak. Ugyanakkor a film az oszmán török sereg erőfeszítésének is emléket állít, így a török közönség között is érdeklődésre találhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár