2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Törökfürdőt találtak Albániában

2014. július 8. 17:53

Lengyel régészek egy 14. századi törökfürdőt találtak Albánia északnyugati részén; ez a legkorábbi ilyen emlék a balkáni országból.

Az északnyugat-albániai Shkodra városában ásó lengyel régészek egy 14. századi törökfürdő (hammam) romjaira bukkantak. A központi fűtőrendszerrel ellátott hammam a 15. században terjedt el az Oszmán Birodalomban, a mostani azonban legalább száz évvel korábbi lehet.

"Nagyon kevés, a korai időből származó hammamot ismerünk. Ez az, ami növeli felfedezésünk jelentőségét, mivel általa betekintést nyerhetünk abba, hogy a törökök miként vették át az ókori rómaiaktól a lakóházak padló alatti fűtési rendszerét, a hypocaustumot" - mondta el Piotr Dyczek, a Varsói Egyetem professzora. 

A hammam első és legfontosabb része a nyitott, félkör alakú fürdő. A padlót egy tucat tömör tégla támasztotta meg, tetején burkolólapokkal. A meleg levegő egy kis boltíves átriumba érkezett, ahol a hőmérséklet kiegyenlítődött. A levegő ezt követően négy vezetéken áramlott tovább a padló alatt. A víz a korábban már felfedezett ciszternákból érkezett, innen egy tartályba, majd a kerámia vezetéken keresztül a hypocaustum rendszerbe került. A hypocaustumot két napig fűtötték megállás nélkül, mire a megfelelő hőmérséklet kialakult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár