2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pajzán históriák: megjelent a Múlt-kor nyári száma

2014. május 30. 13:00

Hogyan vélekedtek a szexualitásról az ókori görögök és rómaiak? Létezett-e szerelem és testiség a középkori kolostorokban? Miért indult mocskos hadjárat Marie Antoinette ellen? Miért lett Wesselényi Miklósnak “zsibói bölény” a beceneve? Milyen volt a szexuális felvilágosítás a szocializmusban? A Múlt-kor legfrissebb számában nemcsak a szexualitás történetének epizódjait mutatjuk be, de sikító múmiákról és Mussolini szeretőjének titkos naplójáról is olvashatnak.

Az ókori görögök szerint még a beteljesedett szerelem is lehet pusztító, főleg akkor, amikor egyenlőtlen feleket, istent és embert köt össze. Zeusz isteni nagyságától eltekintve szeretkezett Szemelével, ám a thébai királylány nem hordhatta ki gyermekét, mert amikor kedvese isteni valójában jelent meg előtte, a lány belehalt a látványba. Hogy Dionüszosz hogyan maradt mégis életben? Kiderül a Múlt-kor nyári számából.

A középkor romantikus ideálját a számtalan dalban és versben megénekelt udvari szerelem testesítette meg. Ám nem minden trubadúr volt mentes a romlott erkölcsök világától, s nem minden kolostor volt olyan “tiszta” hely, mint ahogy azt gondolnánk. A XII. század koedukált kolostorjaiban például nem okozott különösebb problémát, hogy a papok az apácák közelébe férkőzzenek. De vajon mi történt a gyóntatóik által teherbe ejtett nővérek csecsemőivel?

Marie Antoinette 14 esztendősen lett a francia trónörökös, XVI. Lajos felesége. Házasságuk még sokáig nem töltötte be elsődleges szerepét, ugyanis a király fitymaszűkülete impotenciához vezetett. A pár korai el nem hálása miatt gúnyiratok jelentek meg, amelyek mocskos hadjáratot indítottak a királyné ellen. Jogosan?

Előfizetés a magazinra

A XIX. századi Magyarországon is szerették habzsolni az élvezeteket. Báró Wesselényi Miklós naplót vezetett hódításairól, számára a szexualitás önmagáért való élvezet volt. Naponta akár többször is. Vajon mi tette tönkre Szendrey Júlia második házasságát? Hogyan vette rá Zsófia főhercegné Jelacic horváth bánt a magyarok elleni fellépésre? Mindez kiderül a Múlt-kor nyári számából.

Miután a Kádár-rendszer felismerte, hogy a magyarok is szeretik a szexet, igyekeztek ellenőrzött keretek közé terelni az erről folyó disputát. A felvilágosítandók célcsoportja a vérbő szocialista ifjúság volt. A pornó és a homoszexualitás kérdése továbbra is tabutémának számított. Jancsó Miklós fedetlen keblű színésznői viszont „kapóra jöttek”. Mindenkinek jobb volt, ha ez a téma, és nem az áremelés. A libidógyilkos szocialista erkölcstanról bővebben a magazinban.

A kasztrált énekesek olykor a mai rocksztárokhoz hasonló népszerűségnek örvendtek. Gondolta volna, hogy a Pápai Állam utolsó kasztrált énekese 1922-ben hunyt el? Egy barbár szokás kulturális hódításáról a Múlt-kor hasábjain olvashat részletesen.

“Mindig rám gondolsz? Minden órában, minden pillanatban, akkor is, ha pisilsz?” Az idézet Clara Petacci Mussolinihez címzett leveléből származik. A grafomániás nő naplójából egy eddig ismeretlen, a „megszokottól” eltérő Mussolini-kép rajzolódik ki, amivel most olvasóink is megismerkedhetnek.

Miért ordít a múmia? A régészek élete nem csak játék és mese: a legtöbb felfedezés megfilmesítése bizonyára maga után vonná a 18-as karikát. Ezúttal olyan régészeti leletekből válogattunk, amelyek feltárása erősen gyomorforgató, meghökkentő vagy éppen elszomorító lehetett.

Nyári számunkban olvashat még a magyar fürdőkultúra kialakulásáról, az egri vár régészeti kutatásának történetéről, s lakodalmi lakomákról is. A képzőművészet szerelmeseinek ezúttal Velazques udvarhölgyeit mutatjuk be. A kastélyok rajongóit pedig a katalinpusztai Jeszenszky-Schell-kastélyba kalauzoljuk el.

A magazint május 30-ától keresse az újságárusoknál!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár