A vörösterror 133 napja

Rémisztő arca van a szibériai folyóból kihalászott istenszobornak

2014. május 27. 15:04

Egy négyezer éves, kisméretű pogány istenszobrot halászott ki egy férfi Szibériában - számolt be a The Siberian Times internetes oldala.


Az 53 éves Nikolaj Taraszov éppen barátjával halászott egy Tiszul (Kemerovo, Szibéria) melletti folyóban, amikor egy furcsa tárgy akadt hálójába. Kiemelte, és már épp vissza akarta hajítani a vízbe, amikor észrevette, hogy a tárgynak arca van. Miután gondosan megtisztította, rádöbbent, hogy egy apró szobrocskát tart a kezében: mandulaszeme, nagy szája és telt ajkai vannak, arckifejezése pedig rémisztő.

A helyi múzeumban közölték a szerencsés megtalálóval, hogy a néhány száz évesnek gondolt lelet valójában több ezer éves. "Valószínűleg egy pogány istenszobor lehet" - jelentette ki Marina Banscsikova, a Tiszuli Történeti Múzeum igazgatója, hozzátéve: további vizsgálatok szükségesek a lelet minél alaposabb megismerésére.

A leletet Kemerovóba küldték, ahol a helyi szakemberek megállapították, hogy a 30 centiméter hosszú, 5 centiméter széles szobrot a bronzkor kezdetén, nagyjából 4000 évvel ezelőtt készítették. A szibériai Tiszul körüli terület már az ősidők óta lakott, szakértők szerint az istenszobrot az Okunyev- vagy Szamusz-kultúra tagjai faragták ki egy mára megkövesedett agancsból.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!