2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták II. Ptolemaiosz templomát

2014. május 20. 12:52 MTI

II. Ptolemaiosz egyiptomi király mészkőből épült templomára bukkantak egyiptomi régészek a Kairótól délre fekvő Gabal el-Núr tartományban.

A decembertől kora májusig tartó ásatási szezonban a Kairótól mintegy 120 kilométerre délre fekvő Beni Szuf ásatási területen találták meg a több mint 2200 éves templom maradványait.

Mohamed Ibrahim régészeti miniszter az al-Ahram napilap online kiadásának elmondta: ez egy nagyon fontos felfedezés, mivel ez az első II. Ptolemaiosz korából származó templom, amelyet a térségben találtak. "Egy ilyen templom felfedezése még több fényt derít a több mint 36 éven át uralkodó II. Ptolemaiosz és kora történelmére" - tette hozzá Ibrahim.

A szakemberek az első vizsgálatok alapján úgy vélik, hogy a templomot Ízisz istennőnek, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb anyaistennőjének építették, ő volt a termékenység, a nőiesség, a hűség, sőt a hajózás szimbóluma is.

Az ásatások során a régészek eljutottak a templom második szintjéig, amely számos teremből és szobából áll, ezeket részben feltöltötte a sivatagi homok. Találtak korabeli agyagedényeket, mészkőtömböket II. Ptolemaiosz pajzsdíszével. A templom külső keleti falán a királyt a Nílus áradását szimbolizáló Hápi istennel ábrázoló jelenteket festettek.

A hellenizmus korabeli egyiptomi állam I. és II. Ptolemaiosz uralkodása idején (i.e. 282-222) élte fénykorát. Ekkor a Nílus völgyén kívül hozzátartozott Fönícia, Palesztina, Ciprus, Kis-Ázsia déli partvidéke, sőt a Balkán néhány városa is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár