2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem volt primitív a neandervölgyi ember

2014. május 13. 21:39

Semmilyen régészeti bizonyíték nincs arra, hogy a neandervölgyi ősember a modern ember kognitív képességeinek fölénye miatt halt volna ki - állítják kutatók.

Bunkósbot-forgató primitív - a neandervölgyi emberrel kapcsolatos, gyakran elhangzó sztereotípia évtizedek óta tartja magát, holott azt semmiféle régészeti bizonyíték nem támasztja alá, írják kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (Plos One).

"A végkövetkeztetés jellemzően negatív a neandervölgyi emberrel kapcsolatban. Csak egy modern példa: a holland Ajax futballcsapatának szurkolói által egy hete elkövetett rendbontások után az egyik holland újság azt kérte, hogy tiltsák ki a 'neandervölgyieknek' nevezett embereket a stadionokból" - hívta fel a figyelmet a jelenségre Wil Roebroeks, a Leideni Egyetem kutatója.

A neandervölgyi ősember 200-250 000 éve jelent meg és körülbelül 40-28 000 évvel ezelőtt tűnt el. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen, majd ezt követően - máig tisztázatlan okokból - kihalt.

A neandervölgyi kihalására számos magyarázat született, ami folyamatos vitát generál a tudományos közösségben; sokak szerint a modern ember a kognitív képességeinek fölényét kihasználva kerekedetett felül és szorította ki a neandervölgyi embert - így tudott többek között jobb, fejlettebb fegyvereket gyártani és ennek köszönhetően kezdett változatosabban táplálkozni.

Roebroeks és kollégája, Paola Villa (University of Colorado Museum) kutatása során régészeti feljegyzéseket vizsgált meg, hogy bizonyítékot találjon azokra az elméletekre, amelyek a modern ember felsőbbrendűségén alapulnak. Villa szerint a félreértés abból adódott, hogy a kutatók a neandervölgyieket nem kortársaival, hanem a felső-paleolitikumban élő modern emberrel hasonlították össze; ez szerinte olyan, mintha azt állítanánk, hogy a 21. századi ember sokkal értelmesebb a 19. században élt embernél, csak azért, mert laptopot használ.

De akkor miért halt ki a neandervölgyi? Roebroeks szerint ez összetett kérdés, s talán a neandervölgyiek genomját dekódoló legújabb genetikai kutatások adhatják meg erre a választ. Ezek a vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy a neandervölgyi ősember kis, elszigetelt közösségekben élt, és keveredett a modern emberrel, néhány fiú utód azonban nemzőképtelen maradt, a modern ember érkezésével pedig ezek a csoportok asszimilálódtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár