2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Magzat van a miniatűr egyiptomi múmiában

2014. május 12. 08:30

Negyven éve lapul egy walesi gyűjteményben az a kis méretű egyiptomi múmia, amelyről most kiderült, hogy egy 12-16 hetes magzatot rejt.

A szakértőket olyannyira zavarba ejtette a díszes ókori múmia kis mérete és kidolgozottsága, hogy sokáig úgy vélték, talán nem is eredeti, hanem valamikor a 19. században készülhetett. A komputertomográfiai vizsgálat nyomán azonban nemcsak azt sikerült bebizonyítani, hogy valódi, hanem az is kiderült, hogy a miniatűr, alig fél méter hosszú lelet egy magzatot rejt.

Az 52 centiméter hosszú múmiát a Swansea Egyetem egyiptomi Wellcome-gyűjteményében őrzik, s a 26. dinasztia idejéből (i.e. 600) származik. Az egyetem munkatársa, Paola Griffiths még április végén végzett CT-vizsgálatot a leleten, amelynek belsejében vászondarabokat, illetve ezek között egy 10 centiméter hosszú sötét részt azonosítottak. Ennek mérete és az azonosított combcsont hosszúsága alapján a kutatók azt állítják, hogy a folt egy 12-16 hetes magzatot takar. A CT egy amulettet, illetve - vélhetően - egy gyöngysort is felfedett - ez a temetkezési szokás az egyetem egyiptológusai szerint egyáltalán nem volt szokatlan a korban.

A W1013 nevű múmia még 1971-ben érkezett Walesbe, de az nem ismert, hogy egykori tulajdonosa, Henry Wellcome - az egyetem egyiptomi gyűjteményének névadója - hogyan jutott hozzá. A kartonázsból készült múmia "testét" rombuszminták borítják, kék-sárga csíkos hajat és széles gallért visel. Ez - illetve vörös arca - arra utal, hogy tulajdonosa férfi lehetett. A kutatók az évek során próbálták megfejteni a múmia elülső és hátsó részén olvasható feliratokat, ezek azonban értelmetlenek, így terjedhetett el, hogy a lelet 19. századi hamisítvány lehet.

"Ellentétben a mai nyugati gyakorlattal, úgy tűnik, hogy a magzatnak az ókori Egyiptomban gondját viselték" - fejtette ki Carolyn Graves-Brownm, a Swansea Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy Tutanhamon sírjában és Dejr el-Medina egyik síremlékében is találtak már eltemetett magzatot. "Úgy gondolták, hogy a magzat az én ikertestvére, így róla is gondoskodtak" - így a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár