2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első világháborús titkos kémakták az interneten

2014. április 11. 16:17

Kihallgatásokról készült jelentések, eddig nem ismert fényképek és több tucat egyéb, a nagy háború kémeiről szóló, titkos MI5-os akták kerülnek fel a világhálóra.

A kémek között olyan nevek bukkannak fel, mint a Fecskék és Fruskák gyermekkönyv-sorozat írója, Arthur Ransome vagy a németeknek való kémkedés, valamint 50 000 francia katona megölésében való bűnrészesség vádjával kivégzett, holland származású táncosnő, Mata Hari. Az elkövetkező napokban több mint 150 kép digitalizált kiadása lesz elérhető a brit Nemzeti Levéltár első világháború centenáriumával foglalkozó sorozatának részeként.

A dokumentumok között társadalmi szervezetekről való hatósági jelentéseket is találhatunk, ugyanis az ellenségtől rettegő britek a Brit Kommunista Párt vagy a hazai bolsevik szervezetek mellett az 1910-ben alapított Brit Cserkészszövetséget is megfigyelés alatt tartották.

A megfigyelt politikusok között volt Trockij és Lenin, az irodalmárok közül pedig az amerikai írót és költőt, Ezra Poundot érdemes kiemelni. A megfigyelés alá vont személyek között találjuk a nővérként dolgozó Edith Cavellt is, aki a németek által megszállt Belgiumban segítette a katonákat.

A Nemzeti Levéltár munkatársa, Stephen Twigge, a téma szakértője elmondta: "a gyűjtemény felfedi a brit kormányzat biztonsági szolgálatainak legapróbb részletét is."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár