2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiszaeszlár: a világ leghíresebb zsidó vérvádja

2014. április 4. 11:13 Csernus Szilveszter

Mindenki Tiszaeszlárra figyel

Ekkorra vált az ügy országossá. Első budapesti lapként a Magyar Állam számolt be a tiszaeszlári eseményről, majd három nappal később Ónody Géza, Tiszaeszlár (függetlenségi párti) országgyűlési képviselője az Országgyűlésben ismertette az eseményeket, melyet képviselőtársa, Istóczy Győző megismételt. Istóczy politikai tőkét kívánt kovácsolni az esetből: a zsidóellenes hangulat nagyot lökött az antiszemita politikai mozgalom szekerén.

Az ország két részre szakadt: azokra, akik hittek a zsidók által elkövetett gyilkosságban, és akik nem. A sajtóélet is a per során vagy az antiszemita, vagy a filoszemita nyilvánosságot képviselte. Sok napilap hétről hétre váltott „zászlót”, amint nyilvánosságra került egy terhelő vallomás, vagy annak visszavonása, érvénytelenítése.

A budapesti neológ zsidó szervezet, az Izraeliták Országos Irodája június 16-án kérte fel dr. Eötvös Károly függetlenségi párti országgyűlési képviselőt a vádlottak védelmére, mivel azoknak nem volt elég pénzük fogadott ügyvédre. Az ország akkori legjobb védőügyvédje először nem fogadta el a felkérést, de miután maga ment „helyszíni szemlére” Tiszaeszlárra, meggondolta magát. Döntésében nemcsak a busás honor játszott szerepet, meg volt győződve a zsidók ártatlanságáról és nem tartotta elégnek a vádlottak felmentését: magával a vérváddal akart egyszer s mindenkorra leszámolni.

Június 18-án faszállító tiszai tutajosok 30 kilométerre Eszlártól, a Csonkafüzes-rét mellett egy vízihullát találtak. A nyaki tájékon sértetlen holttesten Solymosi Eszter eltűnésekor viselt ruhái és kendői voltak. A bomlásnak indult testet megmutatták a rokonoknak, ismerősöknek, akik közül némelyik felismerni vélte Eszter egyes vonásait, de nővére és édesanyja szerint a talált tetem nem volt azonos vele. Felmerült hát a gyanú: a tettesek egy másik hullára húzták fel Eszter ruháit megtévesztésül.

Megkezdődött a ruszin, szlovák és román tutajosok kihallgatása, akik hosszas vívódás után beismerték: a testet jó pénzért ők öltöztették fel és úsztatták le a megtalálás helyszínéig. Ma már bizonyos, hogy a kihallgatás során nem bántak kesztyűs kézzel a tanúkkal, akik vallomásukat a tárgyaláson is megerősítették. A vízihullán egyébként semmilyen testszőrzetet nem találtak, amit Eötvös a többhetes sodródás és bomlás eredményének vélt. Ez utóbbi ma is a vérvád-hívők egyik fő érve, azaz hogy a test valójában nem Eszteré volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár