2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lopott műkincsek az aukción

2014. április 4. 09:54 MTI

Visszavont árverési katalógusából egy-egy ókori műkincset a Christie's, illetve a Bonham's aukciósház, mert felmerült a gyanú, hogy a Krisztus előtti 3. századból származó korsó és a Krisztus előtti 2-1. századból fennmaradt agyagedény illegálisan hagyta el Olaszországot.

A két patinás ház az után hozta meg döntését, hogy szakvélemény kimondta, a műkincseket olasz csempészek adták el. A Christie's és a Bonham's közölte, dolgoznak azon, hogy felderítsék a tárgyak származását - jelentette a BBC hírportálja, amely szerint a korsót és az agyagedényt a Cambridge-i Egyetem régészeti tanszékének munkatársa, Christos Tsirogiannis vizsgálta.

A szakember azt mondta, hogy a boroskancsó egyezik azzal, amely szerepel a 2004-ben antikvitások illegális nemzetközi kereskedelmének vádjában bűnösnek talált Giacomo Medici által eladott tárgyak között. A Christie's 4000-6000 fontra (1,4-2,2 millió forint) becsülte a korsó értékét. A kancsó 1988-ban szerepelt a Sotheby's egy aukcióján, tavaly pedig a Christie's is értékesítette.

A díszes agyagedényt vélhetően a 2011-ben elítélt Gianfranco Becchina adta el. A műkincset 3000-5000 ezer fontra tartotta a Bonham's. Az aukciósház az 1980-as évek végéig és New Yorkig, az Ariadne Galériáig tudta visszavezetni az edény származását. A két aukciósháznak nincs hozzáférése azokhoz az állományokhoz, amelyekben a Cambridge-i Egyetem munkatársa kutakodott. Mindkét intézmény hangsúlyozta, hogy rendkívül komolyan veszik az illegális műkincs-kereskedelem elleni harcot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár