2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árpád-kori faluval bővül a skanzen 

2014. április 3. 15:06 MTI

Hat épületből álló Árpád-kori faluval bővül a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzen egy magyar-román európai uniós projekt keretében; a beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el a Sóstói Múzeumfaluban.

Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója az alapkőletételi ünnepség sajtótájékoztatóján elmondta: az intézmény a romániai szatmárnémeti Szatmár Múzeummal közösen pályázott és nyert 265 ezer eurót (mintegy 80 millió forintot) fejlesztésre.

A határon átnyúló túrizmus erősítését szolgáló Cult-Tour pályázat keretében hozzák létre a honfoglalás-kori falut és bővítenek egy magtárépületet a Sóstói Múzeumfaluban. Emellett Papos településen felújítják a gótikus műemlék templomot, Tiszabercelen a Bessenyei György emlékházat, míg Szabolcs községben a Mudrány-kúria pincéjét, ahol a szőlőtermesztést és a borkultúrát bemutató állandó kiállítást rendeznek be. Román oldalon egy görög katolikus püspöki épületet, valamint két Ady-házat tesznek rendbe, illetve régészeti feltárást is végeznek.

Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója közölte: a létesítmény úgynevezett látogatóközpontja egy uradalmi magtár épületében kapott helyet, amelyet most bővítenek, 400 négyzetméter alapterületű, kiállítások rendezésére alkalmas teret hoznak létre.

Az Árpád-kori falu építésével kapcsolatban kiemelte, hogy az ásatási megfigyelésekre, történeti forrásokra és néprajzi kutatásokra alapozva készítik el a honfoglaláskori létesítményeket. A múzeumfaluban látható lesz egy újjáépített, a borsodi földvár közelében feltárt épület, egy kiskunfélegyházi, földbe vájt, valamikori lakás, amely az alföldi parasztgazda otthonaként szolgált egykor, valamint a szamoskéri várjobbágy réges régi hajléka. Egy Nyíregyháza-Rozsrétszőlőn feltárt kunyhó pedig a pákász életmódját idézi majd vissza.

Felépítenek egy visegrádi házat is, amelyben szemléltetik az Árpád-kori falvak kialakulását az ötletektől kezdve a kivitelezésig. Továbbá kemence, műhely, terménytároló és kút is készül egy honfoglalás-kori portára. A sóstógyógyfürdői skanzen vezetőinek terve, hogy az Árpád-kori falut később tovább építik, terménytároló vermeket, műhelyeket, ólakat, sőt egy korabeli templomot is rekonstruálnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár