A vörösterror 133 napja

Antik iratokat tett közzé a Vatikán 

2013. december 3. 17:50 MTI

Antik iratokat tett közzé az interneten a Vatikáni Könyvtár és az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára egy nagyszabású digitalizációs program első részeként: a projekt keretében együttesen mintegy másfél millió oldalnyi antik szöveget fognak virtuálisan elérhetővé tenni az intézmények.

A könyvtárak 2012-ben jelentették be a négyéves közös projektet, amelynek keretében digitalizálják gyűjteményeik legfontosabb darabjainak egy részét. A virtuális kollekció három fő területet - héber kéziratok, görög kéziratok és korai nyomtatott könyvek - ölel fel.

A közös tárhelyre (http:/bav.bodleian.ox.ac.uk) elsőként felkerült digitalizált iratok között szerepel a kétkötetes Gutenberg-biblia két példánya - egy-egy mindkét könyvtárból - és egy gyönyörű, 15. századi, kézi festésű, fametszetekkel illusztrált német biblia.

A 3,3 millió dollárból (735 millió forint) megvalósuló kezdeményezést a nemzetközi felsőoktatás támogatására és az információkhoz való hozzáférés demokratizálásra létrejött Polonsky Alapítvány támogatja.

A Vatikáni Könyvtárat 1451-ben alapították és egyike a világ legfontosabb kutatókönyvtárainak. A Bodleian Könyvtár Nagy-Britannia legnagyobb egyetemi könyvtára.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!