2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Egymillió fekete ért partot a legjelentősebb brazil rabszolgakikötőben

2013. november 21. 12:04 MTI

A rabszolgaság útjának részévé nyilvánította az UNESCO a legjelentősebb kikötőt, ahová a legnagyobb számban szállították az Afrikából Amerikába hurcolt feketéket.


Cais do Valongo szerdán kapta meg az örökségi címet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetétől. A régi Rio de Janeiró-i kikötőből mára csak régészeti terület maradt, az UNESCO ennek ellenére fontosnak tartotta az afrikai diaszpóra örökségeként elismerni a helyet, ahol egymillió afrikai ért partot a rabszolgaság évszázadaiban. A szervezet 2006-ban indította útjára A rabszolgaság útja elnevezésű projektjét, amelybe világszerte gyűjti a rabszolgasággal kapcsolatos tárgyi és szellemi emlékeket.

Brazília szerint egész Amerikában Cais do Valongo fogadta a legtöbb rabszolgát. A Rio de Janeiro mostani kikötője közelében lévő partszakaszra elsősorban a mai Angola, Kongó és Mozambik területéről érkező feketéket szállító hajók futottak be: történelmi dokumentumok tanúsága szerint 1790 és 1830 között mintegy 706 ezren, történészek szerint azonban egymillióan, ha figyelembe veszik azt, hogy a kikötő sokkal régebb óta működött.

Amit ma látni lehet az egykor hatalmas kikötőből

Cais do Valongo 1831 után nem fogadott rabszolgákat, akkor írták ugyanis alá a rabszolgaság eltörlését célzó első törvényeket Brazíliában. A kikötőt 1843-ban átnevezték Hercegnő-kikötőre, annak tiszteletére, hogy ott ért partot Bourbon-házi Terézia Krisztina Mária nápoly-szicíliai királyi hercegnő, II. Péter brazil császár menyasszonya.

A környéket 1911-ben városfejlesztés címén letarolták, történelmi jelentőségét csak száz évvel később fedezték fel újra. Akkor megkezdődtek a munkálatok a kikötő rekonstruálására. Szakértők abban reménykednek, hogy Cais do Valongo 2015-re - Rio de Janeiro fennállásának 450. évfordulóját ünnepli - a világörökség részévé válik. Becslések szerint a rabszolgaság mintegy négy évszázada alatt az Amerikába érkező afrikaiak hozzávetőleg 20 százaléka Rio de Janeiróban ért partot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár