2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Törölhetik Hitlert a díszpolgárok névsorából egy német városban

2013. szeptember 12. 10:36 MTI

Visszavonhatják Adolf Hitler díszpolgári címét a németországi Goslarban. A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést.


Hitler Goslarban

Az alsó-szászországi város képviselőtestülete befogadta a Baloldal frakciójának indítványát a náci vezérnek 1934-ben adományozott díszpolgári cím megszüntetéséről - közölte szerdán az önkormányzat szóvivője. Az ügyet először a közigazgatási bizottság tárgyalja, és a képviselőtestület októberben dönt majd róla.

Valamennyi frakció jelezte, hogy támogatja az indítványt. Ugyanakkor a városvezetés szerint nincs szükség a díszpolgári cím visszavonására, mert a cím a kitüntetett halálával automatikusan megszűnik. Ennek ellenére a képviselőtestület várhatóan meghozza a jelképes határozatot Hitler díszpolgárságának megszüntetéséről - tette hozzá a szóvivő.

Az ügy augusztusban került a napirendre. A 40 ezer lakosú város egy híres szülöttje, Sigmar Gabriel, az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) elnöke akkor úgy vélekedett, nem helyes a díszpolgárság megszüntetése. Egy ilyen aktussal nem lehet lemosni a múlt bűneit - érvelt a politikus. A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségén ez megtörtént.

A városok közül elsőként, már 1932-ben, vagyis Hitler hatalomra jutása előtt Bad Doberan önkormányzata adományozott díszpolgárságot a náci párt vezetőjének. A balti-tengeri üdülőhely képviselőtestülete 2008-ban vonta vissza a döntést, röviddel azelőtt, hogy a városban rendezték meg a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő G8 csoport csúcstalálkozóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár