Őrült uralkodók

Megcsonkították áldozataikat a maják

2013. szeptember 11. 13:29

1400 éves tömegsírra bukkantak a mexikói Uxul maja városában a bonni egyetem kutatói; a halottakat a maják lefejezték és feldarabolták. Az áldozatok hadifoglyok vagy uxuli előkelők lehettek.


Az elmúlt öt évben a Bonni Egyetem amerikai antropológia tanszékének régészei a mexikói Campeche szövetségi államban található Uxul ősi városában kutatva az alacsonyan fekvő maja területek regionális államainak eredetét és összeomlásuk okait vizsgálták. Munkájuk végeztével szenzációs felfedezésről számolhattak be: egy 32 négyzetméteres mesterséges barlangban 24 megcsonkított csontvázra bukkantak.

A barlang területén szétszórva hevertek a koponyák, amelyek semmilyen kapcsolatban nem álltak a mellettük levő maradványokkal, sőt még az alsó állkapcsokat is elválasztották a fejektől, így ki lehet zárni az ún. másodlagos (rá)temetkezést, amely során az elhunyt csontjait új helyre teszik. Mindez azt jelenti, hogy a maják valóban megcsonkították az áldozatokat, ahogy az a művészeti alkotásaikon is gyakran látható.

A csontok elhelyezkedéséből és a rajtuk levő jegyek – például az egyik nyakcsigolyán és az egyik homlokcsonton látható vágás – alapján a kutatók arra következtettek, hogy a 24 áldozatot haláluk után lefejezték és megcsonkították. Legtöbbjük erőszakos halált halt. A maradványokat agyag borította, így jó állapotban őrződtek meg, amiből sikerült megállapítani 15 maradvány nemét is: két nő és 13 férfi volt, mindannyian felnőttek, 18-42 évesek. Fogukban jadetömések voltak, ami magas társadalmi státusra vall, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok hadifoglyok voltak vagy uxuli előkelők.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!