2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálják Mona Lisa gyermekeit

2013. augusztus 12. 10:03 MTI

A Giocondo család kriptájában talált maradványok DNS-ével akarja azonosítani a Mona Lisa modelljét egy olasz kutatócsoport, amely meggyőződése szerint egy éve rábukkant a híres festményhez portrét ülő, rejtélyes mosolyú hölgy sírjára.

Leonardo da Vinci 1503 és 1506 között festette Mona Lisa című portréját, amelynek modellje a művészettörténészek szerint a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége, Lisa Gherardini volt, akit az olaszok Giocondaként is emlegetnek.

A Silvano Vinceti vezette olasz régészcsoport tavaly a firenzei Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában találta meg három nő maradványait, akik közül az egyik Gherardini lehetett. Az asszony ugyanis férje elhunyta után fogadalmat tett, és orsolyita apácaként élt 1542-ben, 63 éves korában bekövetkezett haláláig.

A kutatók pénteken a Giocondo család háromszáz éve érintetlen kriptáját bontották meg, hogy DNS-mintákat gyűjtsenek a sírból. Vinceti abban bízik, hogy sikerül mintát nyerni Lisa kriptában nyugvó gyermekétől, és az összehasonlítás során bebizonyosodhat, hogy van-e egyezés a korábban talált maradványokkal.

Ha a DNS-azonosítás során kiderül, hogy tavaly valóban Lisa Gherardini csontjait találták meg, a koponyája alapján komputeres arcrekonstrukciót végezhetnek, és végre megtudhatja a világ, vajon tényleg a firenzei selyemkereskedő feleségének arcvonásait, titokzatos mosolyát örökítette-e meg Leonardo da Vinci.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár