2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Városi legenda az 1. világháborús propagandaplakát

2013. augusztus 8. 08:46

„Az országnak szüksége van rád” – a szigorú tekintetű, bajszos, ujjával a szemlélő irányába mutató Lord Kitchener alakja az első világháború legismertebb képe lett, amelyről úgy tartják, hogy több millió brit lelkiismeretét ébresztette fel és küldte az apákat és fiúkat a lövészárkokba.

Városi legenda, hogy a “Your country needs YOU” poszterrel az első világháborúban toboroztak volna – állítja James Taylor, aki a toborzóplakátok történetét kutatta a kewi Nemzeti Levéltár Parlamenti Toborzó Bizottságának gyűjteményében. Szerinte ilyen plakát biztosan nem készült az első világégés négy éve alatt, így nem is toborozhattak vele, széles körben pedig csak 1918 után használták és csak akkor vált népszerűvé.

1914 és 1918 között több mint kétszáz különböző plakátot terveztek Nagy-Britanniában, a “Your country needs YOU” című azonban biztosan nem ekkor született – állítja a történész. Taylor alapos kutatást végzett, amely során több ezer fotót átnézett, de semmi nyomát nem lelte a világhírű plakátnak.

Your Country Needs You című új könyvében Taylor végigköveti a plakát történetét. A kép először 1914. szeptember 5-én jelent meg – alig egy hónappal az után, hogy Anglia és Belgium hadat üzent Németországnak – a népszerű magazin, a London Opinion címlapján. Alfred Leete grafikus tervezte, a modell pedig Anglia egyik legismertebb katonatisztje, Horatio Herbert Kitchener volt, aki Palesztinától Indiáig szinte minden fontosabb, Nagy-Britanniát érintő konfliktusban részt vett. A 300 ezer példányban megjelenő lapban egy héttel később újra felbukkant a kép, amelynek képeslap változatát meg is rendelhették az olvasók – ennek ellenére eddig egyetlen példány sem került elő belőle, sem köz-, sem pedig magángyűjteményben.

Taylor kutatása szerint az eredeti alkotást az Imperial War Museum még 1917-ben megvásárolta, s tévesen toborzóplakátként katalogizálta, hozzájárulva ezzel a százéves legenda megalapozásához. Mint arra a történész rámutatott, az első világháború legnépszerűbb, legtöbbet gyártott toborzóplakátja szintén Lord Kitchenert ábrázolja, ezen azonban előremutató ujj nélkül és egy rövid, 30 szavas idézet társaságában látható a szigorú tekintetű katona.

Az eredeti Lord Kitchener-kép és a híres mottó nagy utat járt be, az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban is elterjedt egy-egy változata. Mivel szerzői jog nem védi, gyakorlatilag bárki, bármilyen célra felhasználhatja: kötényeken, könyvjelzőkön, kesztyűkön, törülközőkön és pólókon köszön vissza ránk a többek között a porosz-francia, a mahdista és az első világháborúban harcoló tábornagy alakja, sőt David Cameron brit kormányfő is ezt a szlogent használta a megválasztása előtti első pártkongresszuson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár