2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mi áll a brit királyi névadási szokások mögött?

2013. július 26. 09:15

György Sándor Lajos - így fogják hívni Vilmos Cambridge-i herceg és Katalin Cambridge-i hercegnő hétfőn született fiát, akinek hivatalos "megnevezése" His Royal Highness (Ő Királyi Fensége) George of Cambridge lesz. A bukmékereknél a Györgyre tippelők nem "szakítottak" nagyot, hiszen a brit sajtó és az internetezők többsége is előzetesen George-ra számított. Sokáig persze nem lehetett csámcsogni a témán, hiszen a hercegi pár szinte rekord sebességgel döntött fiuk nevéről, ami nem jellemző a brit királyi házra: legutóbb éppen Vilmos apja, Károly walesi herceg esetében fordult elő, hogy egy hónapig kellett várni a bejelentésre. Tehát: minek nevezzelek?

A brit monarchia története a 10. századra nyúlik vissza, amikor a hatalmas Athelstan, Nagy Alfréd unokája legyőzte az utolsó viking hódítókat és megszilárdította hatalmát a szigetországban; az azóta eltelt ezer évben több mint ötven férfi és nő ült az angol trónon. A többi királysághoz hasonlóan az aktuális angol királyt a családnevén emlegették: I. (Oroszlánszívű) Richard egyben Plantagenet Richard volt, VIII. Henrik és három gyermeke pedig Tudor, őket a Stuartok követték, majd két évszázadon át a Hannoveri-ház tagjai.

Minden megváltozott az első világháború hajnalán. V. György a Szász-Coburg-Gotha feje volt, amely címet ő és családja azonban nem nagyanyjától, Viktória királynőtől, hanem nagyapjától, a német származású Albert hercegtől örökölte. Az első világégés idején a brit trónnak az ősellenség Német Birodalomtól való távolságtartást kellett demonstrálnia: a körültekintőnek bizonyuló György jobbnak látta, ha megszakítja a kapcsolatot a német rokonsággal, majd a ház nevét a legrégebb óta lakott angliai kastélyra, a még a 11. században Hódító Vilmos által alapított Windsorra keresztelte. (Amikor unokatestvére, II. Vilmos hírét vette, hogy V. György megváltoztatta a királyi ház nevét, viccesen ezt mondta: szívesen megtekintené Shakespeare komédiáját, A szász-coburg-gothai víg nőket).

VI. György már ezen a néven uralkodott, de a helyzet bonyolódni látszott, amikor idősebbik lánya, Erzsébet 1947-ben férjhez ment. Hitvese, Fülöp görög és dán királyi herceg a prominens Glücksburg-házból (teljes nevén Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg-ház) származott. Néhány hónappal a menyegző előtt lemondott született címeiről és brit állampolgár lett; Fülöp ekkor anyja családja után felvette a Mountbatten nevet, ettől kezdve a „Philip Mountbatten hadnagy” nevet viselte, és sokan azt hitték, hogy Erzsébet – Viktóriához hasonlóan – felveszi férje családi nevét.

Fülöp és családtagjai azért lobbiztak, hogy Erzsébet és jövendőbeli gyermekeik is viseljék a Mountbattent, míg a Windsorok – akiket ebbéli erőfeszítéseikben maga Winston Churchill támogatott – hasonlóan erősen védték a „status quót”. A második világháború után uralkodó németellenes érzéseket jól illusztrálja, hogy Fülöp nem hívhatta meg német rokonait a november 20-án megtartott esküvőre. A helyzet még Erzsébet és Fülöp első két gyermeke, Károly (1949) és Anna (1950) születése után sem rendeződött; 1952-ben Erzsébet apja halála után megszerezte az angol trónt, s kijelentette, hogy a királyi család tagjai továbbra is a Windsor-nevet viselik.

Nyolc évvel később fordult a kocka. II. Erzsébet ekkor közölte, hogy a család azon tagjai, akik nem a királynő egyenes ági leszármazottai férfiágon, ezt követően a Mountbatten-Windsor családnevet viseljék. Az 1960-ban kiadott királyi rendelet azonban arról is rendelkezett, hogy a Mountbatten-Windsor nevet negligálhatják a legfőbb királyi méltóságok, ha a hivatalos megnevezést akarják használni. Így amikor Károly 1958-ban Wales hercege lett, ha úgy akarta, használhatta azt családnévként is – ahogy azt fiai, Vilmos és Henrik (William és Harry Wales) tették iskolás korukban és katonai szolgálatuk során. Így van ez a hercegek unokatestvérei, Eugénia és Beatrix esetében, minekután ők apjuk, András yorki hercegi címét használják, de Erzsébet legkisebb fia, Edward is számos családnévvel "büszkélkedhetett" eddigi élete során: fiatalon Mountbatten-Windsor, később csak Windsor, majd 1999 után Wessex grófja; az ő felesége Sophie Wessex, gyermekeik pedig Louise és James Mountbatten-Windsor – legalábbis egy ideig.

Ezzel el is érkeztük a hercegi párhoz. A héten bejelentett várva várt esemény után a Buckingham-palota elöljárói közölték, hogy a gyermek (akire már az új trónutódlási szokás vonatkozott) a George Alexander Louis of Cambridge nevet kapja, ám a családnévről nem esett szó – szakértők egyébként azt valószínűsítik, hogy végül a Mountbatten-Windsor név lesz a befutó. És hogy miért ezt a nevet kapta? A György az ük-ükapa és az ük-ük-ükapa emlékét idézi, a Sándor II. Erzsébet (Elizabeth Alexandra Mary), míg a Lajos Louis Mountbatten előtt tiszteleg: ő mutatta be Károly herceg szüleit egymásnak, s vetette el a Windsor/Mountbatten-Windsor "rivalizálás" magvait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár