2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Az amerikai ebek ellenálltak az európai hódításnak

2013. július 15. 16:54

Az európai gyarmatosítás során számos járványos megbetegedés került Amerikába, a konkvisztádorok pedig háborút és nélkülözést hoztak a megtizedelt őslakosok fejére. Azonban leghűségesebb társaik, a kutyák, amelyek ősei gazdáikkal együtt még a Bering-szoros felől érkeztek az Újvilágba, lényegesen jobban jártak, állítja egy új kutatás.


Az aztékok idején a csivavák őseit őrzőkutyaként alkalmazták

Több száz amerikai kutyafajta genetikai elemzése folytán kiderült, hogy a házi kedvencek gyökerei – a több évszázados európai behatás ellenére – Ázsiába vezetnek. DNS-ük alapján kevesebb mint 30 százalékuk büszkélkedhet európai eredettel, ami egyértelműen arra utal, hogy a Kolumbusz előtti népek őseivel érkezett a kutya Amerikába. A tanulmány azt is megállapította, hogy az egyik legkisebb kutyafajta, az inkák és aztékok idejében őrzőkutyaként alkalmazott csivava a kutyák egyik legősibb törzséből származik.

A kutyákat először Ázsiában háziasították mintegy 30 ezer évvel ezelőtt, a fosszilis bizonyítékok alapján 10 ezer éve már bizonyára élhettek domesztikált kutyák az amerikai kontinensen is. Miután a 16. században megjelentek az Újvilágban az öreg kontinens cseppet sem barátságos felfedezői, néhány évtized leforgása alatt kis híján kiirtották az őshonos indiánokat. A hódítók pedig magukkal hozták a kutyáikat is, amelyek azonban nem futottak be akkora „genetikai karriert”, mint gazdáik.

A csivava őse, a techichi egy 9. századi mexikói ábrázoláson

A népesség nagy részét kiirtották, kultúrák lettek pillanatok alatt a semmivé, ezáltal nem maradt senki, aki gondoskodjon a kutyákról. Eddig a legtöbb kutató úgy vélte, hogy az amerikai kontinensen fellelhető kutyák zöme európai eredetű. A szakemberek, hogy nyomon tudják követni az amerikai kutyák gyökereit, 347 fajtatiszta kutyát vizsgáltak meg – köztük volt az alaszkai malamut, a csivava és a perui meztelen kutya is –, majd összehasonlították őket az európai társaikkal.

Az eredmények szerint a kutyák alig 30 százaléka rendelkezett európai gyökerekkel, míg az emberi populáció esetében ez az arány lényegesen nagyobb. Érdekes adat továbbá, hogy a Grönlandon élő kutyák sem tobzódnak az európai DNS-ekben, zömük szintén ázsiai génekkel büszkélkedhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár