2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Véget ért az Anne Frank hagyatékáról szóló jogi huzavona

2013. június 27. 09:59 MTI

Egy holland bíróság döntése értelmében az amszterdami Anne Frank Alapítványnak január 1-jei határidővel vissza kell adnia a Frank család archívumát a bázeli székhelyű Anne Frank Alapnak.

A szerdán született döntéssel pont került a naplója által híressé vált zsidó lány hagyatékáról szóló jogi huzavona végére. Az archívumban - amely nem tartalmazza a híres naplót - a Frank családnak és Anne unokaöccsének, Buddy Elias családjának mintegy 25 ezer levele, fényképe és egyéb dokumentuma sorakozik.

Az Anne Frank apja, Otto Frank által létrehozott bázeli intézmény 2007-ben adta kölcsön a gyűjteményt az amszterdami alapítványnak, hogy az leltárba vehesse az Anne életéhez kapcsolódó összes dokumentumot. A svájciak 2010-ben visszakérték a gyűjteményt, hogy a dokumentumok egy részét kiállítsák egy Frankfurtba tervezett új múzeumban. Az amszterdami Anne Frank Házat üzemeltető alapítvány a svájci kölcsönt hosszú távúnak és akár véglegesíthetőnek értelmezte. Azzal érvelt a jogi huzavonában, hogy a gyűjtemény bizonyos darabjai a tulajdonát képezik.

A bírósági döntés értelmében az amszterdami alapítványnak hat hónapja van arra, hogy visszaszolgáltassa a dokumentumok többségét, amelyek tulajdonjoga nem képezi vita tárgyát. A két intézmény között már korábban is feszült volt viszony, mivel a bázeli alapítvány azzal vádolta az amszterdamit, hogy haszonszerzési célokra használja fel a lány emlékét.

Anne Frank szüleivel egy amszterdami raktárépületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944-ben azonban elfogták őket, Anne az auschwitzi megsemmisítő táborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban. A családból egyedül Otto Frank maradt életben, később ő adta közre Anne naplóját, amelyet a lány a háború alatt írt, és amely történelmi dokumentumként azóta világszerte ismertté vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár