2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2. világháborús bombázót emeltek ki a La Manche csatornából

2013. június 11. 11:32 MTI

A második világháború idején lelőtt német bombázót emeltek ki a La Manche csatornából a bit királyi légierő múzeumának szakemberei, akik azt feltételezik, hogy a német légierő Dornier Do 17 típusú repülőgépei közül ez maradt meg a legépebb állapotban.

A repülőgép, amelyet a "Luftwaffe repülő ceruzájának" becéztek a légi jármű keskeny géptörzse miatt, a délkelet-angliai Kent grófság partjainál zuhant le az 1940-41-ben vívott angliai légicsatában. A rozsdás és sérült bombázót kábelek segítségével emelték ki a csatorna mélyéről, és a szakemberek azt feltételezik, hogy a német légierő Dornier Do 17 típusú bombázói közül ez maradt meg a legépebb állapotban.

"Kiemeltük, most már az uszályon fekszik, a gép egyben maradt meg" - közölte Ajay Srivastava, a múzeum szóvivője, hozzátéve, hogy a bombázót kedden fogják kikötőbe vontatni. A repülőgép néhány darabja ugyan leesett, amikor kiemelték a vízből, ám az illetékesek tájékoztatása szerint búvárokkal felszínre hozatják azokat.

A múzeum szakemberei hetek óta próbálkoztak a repülőgép kiemelésével, de az erős szelek és a hullámok akadályozták a munkálatokat. A repülőgépet 2008-ban találták meg búvárok 15 méterrel a vízszint alatt. A múzeum szakemberei azt tervezik, hogy konzerválják a gépet és kiállítják a brit légierő egyik Hawker Hurricane típusú harci gépe mellett, amely szintén ebben a csatában zuhant le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár