2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A belváros "ügynökmúltját" mutatja be a BUPAP

2013. április 26. 15:26 MTI

Újabb fejezetéhez érkezik vasárnap a Budapesti Aszfaltpojekt (BUPAP) Nyilván tartanak címet viselő ügynökséta-sorozata: Újlipótváros ügynöklakásai és az Andrássy út ellenzéki művészbejárói után ezúttal a Belváros titkosszolgálati funkcióit betöltő épületeit tárják fel a szervezők a program résztvevői előtt.

A Nyilván tartanak - Belváros című sétát Tabajdi Gábor történész vezeti, akinek most jelent meg kötete A III/III. krónikája címmel a Jaffa Kiadó gondozásában - közölték a szervezők az MTI-vel.

Budapest belvárosa egykor a pártállami diktatúra számos intézményét, így az állambiztonsági szolgálatok több részlegét is "rejtette". 1945 után a város központjában nem egy patinás épület kapott új szerepet, de új, modern irodaházak is épültek erre a célra. Így a jelenleg is kormányzati negyedként funkcionáló városrészben sétálva a diktatúra központi szerveinek mindennapjait, különböző titkosszolgálati akciókat és az egyes épületekhez kötődő jellegzetes történeteket eleveníti fel a történész.

Az átalakulóban lévő városi tereken végighaladva a résztvevők megismerkedhetnek a pártirányítás, a belügyi munka, a propaganda eszközeivel és módszereivel, valamint a bejárt helyszínek révén az állambiztonság működését a megfigyelők és a megfigyeltek nézőpontjából is szemügyre vehetik.

A BUPAP az ügynökséta mellett újra megszervezi a Nők Budapest labirintusában című anyák napi buszos városnéző túráját május 5-én amelyet Pető Andrea, a CEU Társadalmi Nemek Tudománya Tanszékének tanára vezet. A túra során a résztvevők megtudhatják egyebek mellett, hogy hol élt és hol munkálkodott Slachta Margit, az első magyar női országgyűlési képviselő, valamint felfedezhetik a város rejtett vagy nem is annyira rejtett, de női vonatkozásaitól megfosztott tereit és a hozzá kapcsolódó régi és új történeteket.

A programokra jelentkezni a szervezet honlapján (www.bupap.hu) honlapon lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár