2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Lefejeztek egy Lenin-szobrot Ukrajnában

2013. február 25. 14:47 MTI

Ismeretlenek hétfőre lefejezték Lenin és felesége, Nagyezsda Krupszkaja köztéri szobrát a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik falujában. Az országban egy hónap alatt már a második Lenin-szobor ellen intéztek támadást.

Ukrán sajtóhírek szerint Oktyabrszkoje falu egyik lakosa hétfő reggel vette észre és jelezte a hatóságoknak, hogy hiányzik a cement és gipsz keverékéből készült, bronz borítású, mintegy két méter magas szobrok feje.

A helyi hatóságok közlése szerint noha a szobrok nem minősülnek sem kulturális, sem történelmi emlékműnek, a cselekmény garázdaságnak minősül, ezért büntetőeljárást indítottak. Vlagyimir Iljics Uljanov - munkásmozgalmi nevén Lenin - volt a Kerenszkij-kormányt megbuktató, a Szovjetunió megalapításához vezető bolsevik forradalom vezetője.

Ukrajnában egy hónap alatt már a második Lenin-szobor ellen intéztek támadást. A Poltavával szomszédos Szumi megye egyik településén február közepén a nacionalista Szabadság párt aktivistái - élükön Ihor Mirosnyicsenko parlamenti képviselővel - romboltak le derékig egy Lenin-szobrot. Hennagyij Kernesz, a Poltavával és Szumival is határos Harkiv megye azonos nevű székhelyének polgármestere a múlt hét végén azt üzente Mirosnyicsenkónak, hogy "kezét-lábát eltöri", ha kárt mer tenni a városában álló Lenin-szoborban.

Szumi városának polgármestere ugyanakkor támogatásáról biztosította a szabadság párti Lenin-szoborrombolókat. Egy közösségi portálon tett bejegyzésében közölte, egyáltalán nem bánja, ha az ő településén is lerombolják a kommunista vezető szobrait. Harkivi kollégának válaszolva pedig bejelentette: elrendelte, hogy tartsanak fenn egy ágyat Szumi egyik kórházának intenzív osztályán a nacionalista parlamenti képviselő számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár